Home

Lær at målrette dit CV ved at bruge punktopstilling i CV’et på en smart måde. Husk også at prøve CV-skabelonerne. Du får gode råd om at målrette CV’et med praktiske eksempler sidst i artiklen. Jeg bruger eksempler fra jobs som receptionist, sælger og virksomhedskonsulent. Du kan dog let overføre mine eksempler til din egen jobsituation.

Nu skal du lære at målrette dit CV!

Bliv skrappere til at målrette dit CV, når du får svar på disse spørgsmål:

 • Hvorfor skal man målrette sit CV til hvert job man søger?

 • Hvilke fordele er der ved at bruge punktopstilling sit CV?

 • Hvilke ulemper er der ved at bruge punktopstilling i CV’et?

 • Hvordan målretter man sit CV i praksis ved hjælp af punktopstilling?

Hvorfor skal man målrette sit CV til hvert job man søger?

Arbejdsgiveren bruger kun ca. 30 sekunder på at skimme dit CV. Så hun skal kunne finde det hun leder efter meget let og uden besvær. Derfor skal dit CV være let at læse, og de vigtigste fakta skal læseren kunne finde på meget kort tid. Hvis du lærer at målrette dit CV, så vil du langt oftere ”bestå 30-sekunderstesten”. Når du består denne hårde sortering, så er der langt større sandsynlighed for at læseren sidenhen vælger at indkalde dig til en jobsamtale.

Hvilke fordele er der ved at bruge punktopstilling sit CV?

Punktopstilling gør dit CV lettere at overskue for læseren, da teksten bliver luftigere. Med punktopstilling kan du også lettere tilpasse dit CV, så det vigtigste, som du skal udvælges på, kommer frem.

Hvilke ulemper er der ved at bruge punktopstilling i CV’et?

Den største ulempe er at du får for mange punkter med på listen over dine erfaringer! I vores iver efter, at vise hvad vi kan, kommer vi til at fortælle alt for meget af det vi har erfaring med. Resultat bliver så, at ”det vigtigste” drukner i mindre vigtige oplysninger.

Hvordan målretter man sit CV i praksis ved hjælp af punktopstilling?

Nu vil jeg vise dig hvordan du kan bruge punktopstillingen i praksis. Jeg kommer med eksempler på hvordan du følge disse råd:

 • Tilpas rækkefølgen af dine arbejdsopgaver til det konkrete job du søger
 • Hold antallet af punkter under hver ansættelse nede på maksimalt fire til fem punkter
 • Tænd og sluk for punkter ud fra deres relevans for jobbet du søger
 • Slå punkter sammen, så de ikke udvander de kompetencer, som er vigtigst
 • Udvid et generelt punkt med flere detaljer, hvis det gør, at du kan matche flere vigtige krav

Men nu til de praktiske eksempler:

Tilpas rækkefølgen til det konkrete job du søger

Eksempel med at målrette sit CV som receptionist.

Lad os sige, at du eksempelvis søger et job som receptionist, hvor jobbet handler om at være:

 1. Den imødekommende vært i receptionen
 2. Den praktiske hjælper med mødeklargøring
 3. Den ekstra hånd, når der er pres på telefonomstillingen

Dit CV siger:

CV før vi målretter

Mange jobsøgende genbruger deres CV fra job til job de søger – UDEN at ændre på et komma. Når man gør det, så misser man en chance for at kommunikere præcist til læseren – altså til dem som udvælger kandidater til en jobsamtale. Men det kan man nemt lave om på!

Hvis du søger jobbet som receptionist med opgaverne 1), 2) og 3), så kan du tilpasse rækkefølgen af dine opgaver på dit CV, så de matcher rækkefølgen på jobopslaget:

Så nu kommer dit CV til at se sådan her ud:

CV efter at det målrettettil jobannoncen

Når du tilpasser rækkefølgen af punkterne, så matcher du jobbet bedre end ellers. Vi vurderer nemlig altid det vi læser først, som det der vægter højest i både jobannoncer og på CV’et.

Du har nu matchet dine seneste joberfaringer, så de i høj grad matcher stillingsopslaget. Læg mærke til at du også har ændret rækkefølgen på de serviceopgaver der var i seneste job, så mødeklargøring nu står først i opremsningen.

Dette er en hurtig og nem måde at målrette sit CV på. Normalt skriver en virksomhed de opgaver som fylder mest øverst, når de beskriver jobbet i jobannoncen. Du har nu matchet denne rækkefølge i dit tilpassede CV. Du skal naturligvis sikre dig, at du har den nødvendige ekspertise og rutine med opgaverne, når du tillader dig at ”lave om” på rækkefølgen i dit CV.

Hold antallet af punkter nede på maksimalt fire til fem punkter

Eksempel med at målrette sit CV som sælger.

Lad os sige, at du søger et job som sælger af serviceydelser, hvor jobbet handler om at være:

 1. Den som booker møder med nye kunder
 2. Den som tager det første møde med kunden og præsentere produkterne og
 3. Den som skaber den videre kontakt til de faglige specialister i tender og support

Dit CV siger:

CV før vi målretter

Denne ansættelse indeholder hele ni punkter. Ulempen ved at have så mange punkter på listen kan være, at de sjældne og mere perifere erfaringer kan stjæle opmærksomheden fra de erfaringer, som er de mest afgørende.

I et givet job er det ofte sådan at de to til tre øverste opgaver på listen dækker 70-90 % af arbejdstiden. Når man så bruger plads på seks til syv eksempler på andre ad hoc-opgaver, så kan det i praksis virke som om at de to-tre øverste opgaver fylder meget mindre end de bør gøre for at matche den søgte stilling.

Vi vælger derfor at fokusere på de opgaver som er mest direkte relaterede til det som kræves i det nye job. Derfor glider en række mindre opgaver ud på vores nye og tilpassede CV.

Sådan kan det redigerede CV se ud:

CV efter målretning til jobannoncen

Nu er CV’et højere grad tilpasset de krav, som fremgår af jobannoncen. Jobannoncen siger ikke nødvendigvis hele sandheden om det kommende job – men, den er ofte en god rettesnor.

I eksemplet med CV’et som sælger har vi også valgt at slukke for punkter. Dette er nemlig også en måde at tilpasse sit CV på:

Tænd og sluk for punkter under hvert job

Hvis du vil være mere sikkert på at du prioriterer de vigtigste punkter på CV’et, så kan det være en god idé at ringe til virksomheden for at spørge ind til, hvordan de forskellige opgaver vægter i jobbet.

Husk at gemme dine forskellige udgaver af dit CV. Lav eventuelt et brutto CV med alle de relevante forskellige opgaver, som du har varetaget. Når du så skal sende et CV på et konkret job, så kan du tænde og slukke for dine eksempler, så de bedst muligt matcher de erfaringer, som virksomheden ønsker sig.

Slå punkter sammen

Der er alternativer til at fjerne opgaver fra dit CV. Du kan i stedet vælge at slå flere linjer sammen. Du skal så sikre dig at du ikke bare får lavet et meget langt og teksttungt punkt, som alligevel tiltrækker sig for meget opmærksomhed.

Du kan også være i en situation, hvor dine erfaringer i et job kun i mindre omfang peger hen mod det nye job som du søger. Hvad gør man så?

Udvid et generelt punkt med flere detaljer, hvis det gør, at du kan matche flere vigtige krav

Det du skal gøre er, at udvide beskrivelsen af de erfaringer som er særligt vigtige for det job du søger. Så i stedet for at tilpasse ved at prioritere og eventuelt udelade punkter, skal du faktisk til at udvide med nye punkter, som uddyber dine relevante erfaringer. Det kalder på et eksempel, som kommer her:

Eksempel med at målrette sit CV som virksomhedskonsulent i et jobcenter, hvor jobbet handler om at være:

 1. Opsøgende og kontaktskabende til nye virksomheder
 2. God til at forstå virksomhedernes behov for ordinær arbejdskraft
 3. God til at introducere virksomhederne for de muligheder der er for at passe på sine nuværende medarbejdere
 4. Døråbner til virksomhederne for kommunes borgere med særlige behov

Husk at vi tager vi et eksempel med et CV, hvor det seneste job i mindre grad matcher de opgaver der ligger i det søgte job.

Her kommer et det CV, som vi gerne skal have til at matche jobbet som virksomhedskonsulent:

CV før tilpasning

Ovennævnte CV kan laves om til at matche stillingen langt bedre. Både rækkefølgen – men, frem for alt kan punktet om virksomhedskontakt uddybes. Så punktet om virksomhedskontakt lader vi nu fylde tre linjer og det borgerrettede lader vi fylde mindre og gør dette mere virksomhedsrettet:

CV efter uddybning af erfaringer

Hvis du vil passe bedre til et job, skal du nogle gange gøre mere ud af de punkter, som er vigtige for den som ansætter. Det kræver typisk at du skal finde og uddybe de vigtigste erfaringer. Måske har du udeladt vigtige erfaringer?

Når du målretter dine eksempler på arbejdsopgaver, skal du naturligvis sikre dig at du rent faktisk har de erfaringer – uden at pynte på virkeligheden. Altså: Du må gerne målrette og udvælge og uddybe i dit CV – men ikke opfinde noget som, som der ikke er dækning for! Vær kreativ i din målretning – men vær ikke uetisk – det vender tilbage som en boomerang.

Nu har du fået tips til at målrette dit CV med udgangspunkt i måden du bruger punktopstillinger på.

Glæd dig. Du kommer oftere i ”ja-bunken”, når du bruger de disse små tricks.

Du kan noget. Der er brug for dig.

Målret dit CV.

Hver gang.

Det virker.

Få flere gode råd, som virker!

Tilmeld dig med din e-mail længere nede. Det er gratis. Jeg spammer ikke. Du kan nemt afmelde dig igen. Få råd til din jobsøgning – der virker.

Nu.

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s