Home

Hvor er du om 5 år?

Du får ofte spørgsmålet til jobsamtalen: Hvor er du om fem år? Få svaret, når du læser videre.

Spørgsmålet om “hvor du er om fem år” – “eller hvordan med fremtiden” – er en klassiker. Der er næsten tale om et trickspørgsmål. De vil overaske dig og høre din mening – UDEN at du har forberedt dig.

Men, sådan bliver din næste jobsamtale ikke næste gang. Vel?

Så er du nemlig F-O-R-B-E-R-E-D-T.

(Foto: Paul Duke from Ogden, USA)

Hvad skal jeg svare?

Hvis du vil have jobbet, så er det vigtigt at vide, om der er plads til medarbejdere, som vil vokse og avancere til mere ansvar.

Hvis de er interesseret i at få en medarbejder, som kører med snuden i sporet i 3-5-7 år – fordi det har andre gjort med succes, så tøver de med at ansætte dig, hvis du har alt for store forventninger til at avancere.

Hvad siger jobannoncen om fremtiden?

Jobannoncen kan tit indikere, hvorvidt man må have ambitioner i det job. Du kan også tjekke via LinkedIN, hvor længe den forrige havde jobbet.

Kan man ringe og spørge?

Ja, det kan du godt. Du kan fx også spørge om, hvor længe den forrige eller andre i tilsvarende stillinger har været der. Du kan spørge om, hvor rummelige virksomheden er for kandidater, som gerne vil have mere ansvar hen ad vejen.

3 svar, når de spørger om, hvor jeg er om 5 år

Du kan svare kækt med et modspørgsmål

Når man bliver overrumplet at et spørgsmål, så er det værd at trække vejret dybt. Det kan faktisk være en stor styrke at man ikke svarer fra hoften. Man kan nogen gange også spille bolden over på den anden side og spørge: “hvor mange af jer ved hvor I er om fem år?”. Pause. Smile. Det du kommunikerer, er at du har forstået at det er et trickspørgsmål – hvis det er ment sådan. Aflæs deres ansigtsudtryk og spørg om de også vil vide næste uges lotto-tal? (hvis du tør og hvis det passer til hvem du er). Igen er det vigtigt at bevare roen og give et lille overskudsagtigt smil.

Du kan svare med en opsummering

En anden måde at svare på kan også være: Opsummere fra samtalen hvordan du matcher opgaven og virksomheden. Konkludér at du garanteret også er at finde hos dem om fire-fem år, hvis matchet er lige så godt, som det ser ud til. “Så har vi jo god tid til at få idéer undervejs”. Smil.

Du kan svare med din tjekliste for et godt job

Endelig kan du også opstille præmisserne for et godt job i dine øjne. Et efter et og så svare “at det lyder som om, at vi har en fremtid sammen”. I min store guide om spørgsmål til jobsamtalen både før, under og efter, kan du læse mere om trickspørgsmål.

Husk, at vigtigste er at være sig selv og føle sig bedst muligt tilpas.

Så lyt til mine gode råd.

Men, tro på det.

Vær dig selv.

Få flere tips til din jobsøgning

Tilmeld dig gratis med din e-mail længere nede. Jeg spammer ikke og du kan let framelde dig.

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s