Home

Hvordan får man job via netværk allerede i præsentationsrunden?

 

Du kender sikkert til, at jobsøgning via netværk ikke giver det udbytte, som alle snakker om. Hvorfor mon det? Jeg påstår, at det går galt allerede, når man præsenterer sig for hinanden i netværket. Hvis du skal lykkes med at, bruge dit netværk i en ny forsamling – fx hos Senior Erhverv, Powerjobsøgerne eller et andet jobsøgningsnetværk , så starter en jobskabende indsats allerede i præsentationsrunden.

Læs mit eksempel om Henning (navnet er ændret) som rent faktisk brugte sit netværk til at komme videre med job og karriere. Henning havde brug for hjælp til at tage et karriereskifte og han fulgte opskriften med succes. Henning fik hjælp til at komme videre af sit netværk. Hjælpen startede allerede i præsentationsrunden.

Du kan gøre det samme i de netværk, som du færdes i. Eksemplet er hentet fra min egen praksis med at hjælpe borgerettede jobsøgningsnetværk i gang. Nederst i artiklen linker jeg til andre gode indlæg om jobsøgning via netværk og til en gratis guide til at få job på dit næste netværksmøde.

Jeg ønsker dig held og lykke til med jobsøgning via netværk!

Med venlig hilsen

Morten Fogelstrøm, Jobcenterindsats

1. Forklar konteksten med tre sætninger; så ved netværket hvad dine bevægegrunde er

Eksempel: Henning fortæller: “Jeg er uddannet radiomekaniker. Den branche er død. Jeg har flair for IT, har taget et serverkursus og selv fundet en virksomhedspraktik for at skifte retning.” Hvad er konteksten for DIN jobsøgningssituation? Formulér konteksten positivt og kort. Hvis ikke det netværk kender sammenhængen, så er det svære at forstå, hvorfor du vil det du vil. Jo bedre netværket forstår din motivation, desto mere tilbøjelige er de til at ville hjælpe dig. Så øv dig i at forklare din baggrund meget kort.

Job-via-netvaerk-eksempel-karriereskift

Herover kan du læse et eksempel fra en god præsentationsrunde: En god præsentationsunde som giver job via netværk!

2. Fortæl hvad dit mål og delmål er; så dit netværk ved hvad de kan hjælpe dig med

Hovedmål: Jeg vil have et IT-job med support og installation af hardware og software. Delmål: At få et job med løntilskud  af seks måneders varighed – eventuelt et ny virksomhedspraktik, hvor jeg får en god reference og en trædesten på vej mod mit karrieremål. Hvad er dit mål og hvad er mulige trædesten på mod dit mål? Hvis du ikke kan svare på det, så er du noget sværere at hjælpe. Så prøv, at formulere et mål og et par delmål, da folk i dit netværk sandsynligvis ikke kan hjælpe dig direkte med dit mål, men nok et stykke af vejen.

3. Fortæl succeshistorier som understøtter dine mål; så din bevægelse mod målet fremstår realistisk og troværdigt

Fortæl en eller flere succeshistorier som understøtter dine job og karriereønsker. I vores eksempel med Henning, som søger job via netværk, er succeshistorie baseret på at han er excellent til kundeservice som selvstændig. Historien viser, at Henning både er en troværdig faglig person, som går den ekstra mil for kunden og som evner at være selvkørende og at dygtiggøre sig undervejs. Du bør derfor udforske hvad der er dine egne succeshistorier: Læs en artikel med tips til at finde sine succeshistorier.  

4. Spørg om, hvem folk kender, som kan hjælpe dig videre med dine delmål

Spørg ikke: “Kender du nogen?”. Spørg i stedet “hvem kender du?” – underforstået at de kender nogen, som du blot mangler navnet på. Du kan også spørge, “hvem kender du, som kender nogen, som kan hjælpe mig?”. Hvis personen ikke selv kender “en hjælper” direkte, så er der sikkert en i næste led i vedkommendes netværk, som kender den type af kontakt du mangler.

5. Sørg for at du må hilse og vær sikker på at få alle med i  præsentationsrunden

Hvis du kan “hilse fra nogen” når du kontakter en i dit netværks netværk, så stiger chancen for succes. Det er faktisk nødvendigt, da du læner dig op af den goodwill som din kontakt har til ham eller hende som kan hjælpe dig. Hvordan får man lov til at “hilse fra nogen”? Det er nemt nok: Man spørger simpelthen om “må jeg hilse fra dig”? Får du ja, så kan du gå videre med kontakten. Hvis vedkommende tøver, så er vedkommende måske enten i tvivl om sin relation og goodwill hos kontakten – eller også er vedkommende i tvivl om, hvorvidt han tør anbefale dig til sit netværk. Få alle med i præsentationsrunden og  vær sikker på at alle bliver bedt om at svare på hvem, de kender, som du bør tale med. Læg mærke til, at du spørger ikke “OM” de kender nogen men, “HVEM” de kender. Der er stor forskel. Der er spørgeteknikken til forskel. Du antager selvfølgelig, at de allerede kender nogen, som kan hjælpe dig.

Hent og gem en gratis guide, så du forbereder dig til dit næste møde med netværket:

Download guiden til at komme i job via netværk allerede i præsentationsrunden (downloades og gemmes, så du er klar til næste netværksmøde).

Præsentationsrunder i netværk kan godt give job. Men, de fleste gange sker det ikke. Læs om hvordan du får job via netværk - allerede i præsentationsrunden.

Præsentationsrunder i netværk kan godt give job. Men, de fleste gange sker det ikke. Brug de 5 trin og få job via netværk – allerede i præsentationsrunden.

Flere artikler om job via netværk

10 gode råd til job via netværk. Få 10 hurtige råd om at være skarp på dit bidrag fx i din LinkedIN-profil. Hvis ikke dit netværk ved hvad du kan, kan de heller ikke være din ambassadør.

7 gode råd til at skabe job via netværk. Få job via kaffemøder og hemmelige tricks. Længere artikel om at skabe sig sit eget job via netværk. Artiklen rummer en del tricks til jobskabelse, som er ukendte for mange.

Sådan siger du, når du ringer og skaffer et job via netværk Her finder et simpelt manuskript, som er lige til at bruge, når du skal ringe og booke et kaffe eller en jobsamtale.

Hvis du ønsker besked, når der er nyt om job via netværk, så tilmeld dig med din e-mail længere nede.

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s