Home

Hvordan skriver man en uopfordret ansøgning?

Du finder gode råd til hvordan du laver en uopfordret ansøgning og eksempler på hvad der er vigtigt. Jeg bruger bl.a. jobbet som sælger og som folkeskolelærer som eksempler. God fornøjelse og held og lykke med jobsøgningen.

Med venlig hilsen

Morten Fogelstrøm, Jobcenterindsats

Hvorfor bør man også sende uopfordrede ansøgninger?

Fordi mange virksomheder slet ikke slår deres ledige jobs op! De har travlt med at passe virksomhedens daglige drift og spørger måske deres nuværende medarbejdere om de kender nogen. Det er derfor at det også er godt at bruge sit netværk når man søger job. Hvis du kan ramme denne type af virksomhed, så er konkurrencen om job langt mindre. Det er til din fordel.

Hvilke krav stiller en virksomhed til en uopfordret ansøgning?

En virksomhed stiller samme høje krav til en uopfordret ansøgning, som de gør til opfordrede ansøgninger. Så det er ikke lettere at lave en uopfordret end at lave opfordret – måske snarere tværtimod, da du selv skal finde på både de krav og behov som virksomheden har til en kommende medarbejder.

Hvordan kommer man i gang med en god uopfordret ansøgning?

Et godt sted at starte er ved at tage udgangspunkt i de jobannoncer, som virksomheden tidligere har slået op.

Hvordan finder man de gamle jobannoncer?

Find gamle jobanonncer på Jobindex.dk. Brug dem som inspiration, når du skal skal søge uopfordret.

Find gamle jobanonncer på Jobindex.dk. Brug dem som inspiration, når du skal skal søge uopfordret. Vælg “flere søgemuligheder”…

Du kan fx besøge Jobindex.dk, hvis du ønsker at finde gamle jobannoncer. Lad os sige at du for eksempel vil søge uopfordret hos Rambøll. Gå til Jobindex.dk og tryk så først på ”flere søgemuligheder”. Se illustrationen fra Jobindex.dk i grafikken.

Skriv Rambøll i feltet for virksomhed. Hvis vil have de tidligere jobannoncer, så skal du vælge ”arkiv” på rullemenuen.

Her søger vi på gamle jobannoncer hos Jobindex.dk på virksomheden Rambøll. Du skal vælge "arkiv" i rullemenuen.

Her søger vi på gamle jobannoncer hos Jobindex.dk på virksomheden Rambøll. Du skal vælge “arkiv” i rullemenuen.

Så finder du pludselig alle de gamle jobannoncer fra Rambøll. Du kan selv angive hvor langt tilbage søgningen skal gælde. I skrivende stunder er der to nye. Men der er 61 stillinger hvis du går tre måneder tilbage. Siden 1. januar 2013 er der 238 stillinger. Du kan naturligvis også indskrænke søgning med et geografisk område eller med en særlig jobkategori alt efter hvad der giver mening for dig.

Hvordan laver man en uopfordret jobansøgning ud fra en gammel jobannonce?

Du laver i princippet din uopfordrede ansøgning på samme måde som en opfordret. Jeg har tidligere skrevet om at skrive en ansøgning. Få et eksempel på en ansøgning (og gode råd), som du kan arbejde videre med. Læs mere om at skrive ansøgning. Du skal fremfor alt husk at vise eksempler i ansøgningen på, at du gør en forskel.

Hvad skal jeg gøre hvis jeg ikke har en gammel jobannonce som jeg kan støtte mig til?

Du skal primært fortælle virksomheden: hvad du kan gøre for hvem og med hvilket resultat. Lær hvordan i du viser din motivation i dine ansøgninger. Du kan passende lade dig inspirere af dine succeshistorier. Lær mere om hvordan du kan bruge dine succeshistorier i din jobsøgning.

Hvordan fortæller man hvad man kan i en uopfordret ansøgning?

Et hvert job har forskellige hovedarbejdsopgaver eller typiske situationer som skal håndteres. Det er vigtigt at du kan sandsynliggøre, at du er god til at håndtere disse opgaver. Lad mig komme med et eksempel på at søge job uopfordret som sælger og dernæst som folkeskolelærer. Nederst i artiklen kan du downloade en række eksempler på, hvordan man viser, hvad man vil bidrage med til jobbet. Du kan også hoppe til min artikel om Hvordan viser man, at man er selvstændig og resultatorienteret?

Hvordan søger man uopfordret job som sælger?

Hvis du skal være sælger så kræver det kan vise hvordan du skaffer kunder, hvordan du plejer relationen til kunden og hvordan du håndterer de kritiske kunder. Du skal også kunne vise hvordan du ser og udnytter muligheder for at skabe mersalg hos dine kunder. Når man arbejder som sælger er det også vigtigt at man kan administrere og planlægge sin indsats effektivt. Hvordan gør det du det som sælger? Det vigtigt at kunne motivere sig selv til at yde en indsats, også når det er svært at komme igennem som sælger. Hvordan evner du at holde motivation oppe som sælger i modgang?

Hvordan søger man uopfordret job som folkeskolelærer?

Som folkeskolelærer handler det om at klare to hovedopgaver: At du skal lede et rum og at du kan formidle din viden og engagement for dit fag. Derfor skal du prøve at forklare læseren af din ansøgning hvordan du gør det. Hvordan skaber du ro i klasserummet? Hvordan evner du at håndtere de konflikter som opstår i mellem eleverne? Hvordan evner du at få de svageste elever med? Hvordan sørger du for udfordringer til de stærkeste? Hvordan skaber du et godt samarbejde med de andre lærere? Hvordan evner du at engagere eleverne i undervisningen så du stimulerer elevernes lyst til at lære? Hvordan evner du at gribe uventede situationer som opstår og bruge dem i til din fordel som underviser? Hvordan formår du at samarbejde med forældrene, så de bliver aktive medspillere omkring barnets trivsel og indlæring?

Hvor meget betyder research på virksomheden, når jeg søger job uopfordret?

Din research oplysninger om virksomheden kan spille en stor rolle. Hvis du for eksempel kan finde ud af hvem der er chef for den afdeling som skal ansætte dig, kan du stile ansøgningen direkte. Du kan undgå HR-afdelingen og gå direkte til en beslutningstager.

Hvis du kan researche på hvad der er vigtigt for virksomheden og din kommende chef kan du ramme deres behov langt bedre. Hvis din kommende chef har skrevet faglige indlæg om et emne, hvis han har givet en faglig præsentation eller måske lige frem udgivet en artikel eller en bog, måske modtaget en pris eller hvis vedkommende viser hvilke kæpheste vedkommende har på sin LinkedIN-profil, så er det nyttig viden for dig. Det betyder, at du kan målrette din kommunikation til hvad din kommende chef er særligt optaget af.

Hvis du kan vise at du er løsningen på udfordringer som virksomheden har, så kan du forbedre dine jobchancer. Hvis virksomheden står overfor særlige udfordringer på nye markeder eller med nye typer af kunder og du kan argumentere for at du har gode idéer til at håndtere disse udfordringer, så kan det være argumenter for at sige ja til at møde dig.

Skal man ringe og følge op på sin uopfordrede ansøgning?

Det kan være en god idé at ringe og følge op på din uopfordrede ansøgning. Du kan ligefrem skrive i ansøgningen at du vil ringe inden for 2-3 dage såfremt at du ikke har hørt fra virksomheden inden da. Hvis virksomheden ikke har åbninger som du passer ind i for tiden, så vil mange give dig et pænt afslag ret hurtigt. Hvis ikke, så er der måske en mulighed ved at ringe og følge op på jobbet.

Hvad skal jeg sige, når jeg ringer og følger op på min uopfordrede ansøgning?

Dit formål med at ringe og følge op vil være at få respons på om din profil og motivation passer til virksomheden. Kan du få afdelingslederen til at sige ja til disse to ting, så er der en god sandsynlighed at du kan komme i betragtning til jobbet næste gang der er en åbning. Bed om et kort kaffemøde, hvis du har fået en god respons i telefonen. Virksomheden kan jo spare penge til en kommende rekruttering, hvis den er på forkant med en god medarbejder som dig.

Hvornår skal jeg ringe og følge op på min uopfordrede ansøgning?

Det er lettest at fange din kommende chef tidligt før dagen rigtigt går i gang eller sent når dagen mange møder er overståede. Hvis du tilfældigvis har mulighed for at ringe til en mindre virksomhed meget tidligt eller sent eller på en dag eller hvor mange normalt har lyst til at holde ferie, så kan du være heldig, at det er chefen selv som tager telefonen.

Hvad hvis de siger nej tak til at møde mig?

Så spørg om du må tage kontakt dem igen om to måneder, så indprenter du dig i chefens hukommelse som en medarbejder der meget gerne vil. Husk at skrive reminderen ind i din kalender. Du kan også spørge: “Hvem kender du ellers som bør høre om mig?”.

Kan man søge job uopfordret i både offentlige og private virksomheder?

Du har størst chance i med uopfordrede ansøgninger i private virksomheder. Private virksomheder skal nemlig ikke nødvendigvis slå ledige jobs op og chefer i private virksomheder kan typiske også lettere tage beslutninger på egen hånd. De fleste offentlige virksomheder aner ikke hvad de skal stille op med uopfordrede ansøgninger. Undtagelsen kan være ansøgninger om job med løntilskud og ansøgninger om virksomhedspraktik. Her kan du have større held i en offentlig virksomhed.

Er det bedre at søge job uopfordret i mindre virksomheder?

Ja.  Fordi de små og mellemstore virksomheden får langt færre uopfordrede ansøgninger. Måske har de aldrig fået en før, så hvis du har lavet en brandgod velgennemtænkt ansøgning, så kan det være at de lige frem insisterer på at de bare må møde dig. Til sammenligning får en virksomhed som Novo Nordisk – ifølge Kaare Danielsen fra Jobindex – over 10.000 uopfordrede ansøgninger om året!

Kan der være fordele ved at aflevere sin uopfordrede ansøgning personligt?

Ja i de mindre virksomheder kan du være heldig at møde beslutningstageren med det samme. Særligt hvis du søger som medarbejder i en mindre butik fx hos en ejendomsmægler kan det falde i god jord at du møder op og viser dit mod og dine kontaktevner. Hvis du har en god udstråling eller på anden måde er god til at skabe et godt nærvær, kan du måske få den kommende kollega til at give den gode karma videre med din ansøgning.

Hvad skal jeg huske, når jeg sender min uopfordrede ansøgning?

  1. Find og målret din ansøgning direkte til den som er chef for afdelingen
  2. Skriv dig ind i modtagerens virkelighed ved at relatere dig til virksomhedens udfordringer
  3. Undgå generelle beskrivelser af dine egenskaber og din karriere, men målret din ansøgning fx ved at skele til tidligere jobannoncer fra samme virksomhed for den type af jobs du søger
  4. Hvis du ikke kan støtte dig til en gammel jobannonce, så vær sikker på at du fortæller hvordan du løser specifikke opgaver overfor specifikke målgrupper i specifikke situationer med hvilke specifikke resultater.
  5. Skriv at du følger op på din ansøgning med et telefonopkald og gør det!

Flere artikler om uopfordrede ansøgninger

Din uopfordrede ansøgning skal være ”personlig, specifik og motiveret” ifølge Jobfinder.dk i indlægget Hvordan skriver jeg en ‘spot on’ uopfordret ansøgning?

CA a-kase skriver at ”11,2 % af CBS studerende får deres først job via en uopfordret ansøgning. Dvs. mere end hver 10. studerende får deres første job ved at handle proaktivt og selv opsøge job, der ikke er slået op.”. Du kan læse CAs gode råd om uopfordrede ansøgninger her.

Hvordan viser man, hvad man kan i en uopfordret ansøgning?

Det gør man ved hjælp af eksempler i ansøgningenDownload en masse gode eksempler til din ansøgning (pdf), som du selv kan arbejde videre med. Det er slut med at PÅSTÅ er du er god; nu skal du VISE at du er god!

Vil du have flere gode råd om jobsøgning?

…Så tilmeld dig med din e-mail lidt længere nede på siden. Jeg spammer ikke og du kan nemt afmelde dig igen.

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s