Home

Guide til virksomhedspraktik

Du finder de fleste spørgsmål og svar om virksomhedspraktik i denne guide til virksomhedspraktik. Du finder også link til regler, love og blanketter.

Hvordan finder man en virksomhedspraktik?

Det gør du ved at følge denne guide til virksomhedspraktik. Nederst i artiklen finder du flere links til at skabe dit eget job via virksomhedspraktik og andre smarte ordninger.

Hvordan finder man en virksomhed?

Proff.dk er din gratis mulighed for fx at tjekke op på virksomhedens økonomi inden jobsamtalen.

Proff.dk er en blandt flere gratis virksomhedsdatabaser som udover virksomhedens CVR-nummer også giver dig oplysninger om regnskabstal.

Du kan finde en vækstvirksomhed i dit område ved at tjekke listen ud over vækstvirksomheder. Listen hedder Gazellevirksomheder 2013. Du kan også mere generelt søge på virksomheder ved at bruge gratis virksomhedsdatabaser.

Hvem kan deltage i en virksomhedspraktik?

Det kan du som udgangspunkt, hvis du er tilmeldt jobcentret som modtager af fx dagpenge eller kontanthjælp. (Faktisk er der også andre målgrupper som fx mennesker der modtager sygedagpenge som også kan bruge virksomhedspraktik. Søg vejledning hos dit jobcenter.)

Hvor længe kan man være i virksomhedspraktik?

Modtagere af dagpenge kan være i virksomhedspraktik i maksimalt fire uger. Modtager du kontanthjælp kan du som udgangspunkt være i virksomhedspraktik op til 13 uger med mindre du har erfaring og er 100 % parat. Læs mere om betingelserne på AB 131 blanketten.

Kan alle virksomheder tage en virksomhedspraktikant?

Ja. Hvis der er ansatte i forvejen og virksomheden har et CVR-nummer. Der er andre krav som også skal opfyldes. Læs mere i denne guide.

Hvad er formålet med en virksomhedspraktik?

Formålet med en virksomhedspraktik kan være:

 1. At man vil undersøge om der er et godt match mellem faglige og personlige kompetencer og et konkret type job
 2. At man vil træne sine faglige og personlige kompetencer i virksomhedspraktikken
 3. Man ønsker at arbejde for en virksomhed som ikke har en konkret jobåbning, men ønsker alligevel komme i betragtning når der næste gang er plads
 4. At man ønsker at afprøve nye jobmuligheder uden for sine primære erfaringer
 5. At man brug for at komme i gang HURTIGT
 6. At man hellere vil finde din egen aktivering end at vente på at jobcenteret
 7. At man vil supplere med andre jobsøgningmetoder end blot traditionel jobsøgning

Hvad modtager jeg i ydelse under min virksomhedspraktik?

Du modtager den ydelse som du modtager i øjeblikket. Modtagere af dagpenge får altså dagpenge som vanligt og det samme gælder modtagere af kontanthjælp.

Hvornår kan man benytte sig af virksomhedspraktik?

Det kan du når som helst og principielt fra 1. ledighedsdag. Der er ikke noget loft over antallet af virksomhedspraktikker som du kan benytte dig af.

Hvad skal man gøre, hvis man selv har fundet sig en virksomhedspraktik?

Du kan sikre dig at du har alle de nødvendige oplysninger om firmaet og så dele disse oplysninger med jobcenteret. Husk du må ikke starte før at virksomhedspraktikken er godkendt af dit jobcenter og at du har en gyldig jobplan.

Hvilke oplysninger er nødvendige for at lave en virksomhedspraktik?

Jobcentret skal have kontaktoplysninger på virksomheden. Vigtigst er virksomhedens CVR-nummer eller P-nummer. CVR-nummer er lige som et CPR-nummer for personer. Et CVR-nummer til hver virksomhed. Hver fysisk afdeling af virksomheden fx har så desuden sit eget P-nummer.

Du skal også angive navnet på en kontaktperson inklusive vedkommendes mobilnummer og e-mail. Du skal også fortælle hvad jobtitlen er og hvornår du kunne tænke dig at starte. Angiv også perioden og et ugentligt timetal.

Hvor mange timer om ugen skal man være i virksomhedspraktik?

Som udgangspunkt er en virksomhedspraktik på 37 timer om ugen. Dette kan dog aftales til at være et andet timetal. Tal med dit jobcenter om dette, hvis du mener at der er gode grunde til dette.

Hvorfor skal jeg inddrage jobcenteret i min virksomhedspraktik?

 1. Jobcenteret skal godkende virksomheden FØR du starter. Det sker for at sikre at virksomheden opfylder ”forholdstalskravet”. Dette krav betyder at der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af ordinært ansatte og mennesker ansat via fx virksomhedspraktik og job med løntilskud. Virksomheden skriver under på hvor mange ansatte de har haft tre måneder op til starten af virksomhedspraktikken.
 2. Før at virksomheden kan blive godkendt skal de skrive under på en AB 131-blanket. Den blanket sender jobcenteret almindeligvis til virksomheden.
 3. Du skal have en jobplan på aftalen om din virksomhedspraktik. Jobplanen er din aftale om formålet med virksomhedspraktikken.

Kan virksomheden og jeg selv udfylde blanket AB 131 om virksomhedspraktik?

JA. Læs vejledningen på blanketten om hvordan. Husk at virksomheden skal underskrive OG at jobcentret ALTID skal godkende den INDEN du starter.

Du kan sagtens selv tage initiativ og udfylde en AB 131-blanket sammen med virksomheden. Hent blanktten ved at klikke på grafikken her over.

Du kan sagtens selv tage initiativ og udfylde en AB 131-blanket sammen med virksomheden. Hent blanketten ved at klikke på grafikken her over.

Hvornår ved jeg at tingene er i orden om min virksomhedspraktik?

Det ved du når du kan se en jobplan om formålet med din virksomhedspraktik på jobnet.dk. Virksomheden ved at den er godkendt når den modtager en godkendelse af virksomhedspraktikken fra jobcenteret.

Koster det virksomheden noget at have en virksomhedspraktikant?

Nej. Du får penge fra den ydelse du plejer.

Er der nogen forsikring som dækker under virksomhedspraktikken?

Det er dit jobcenters (kommunens) forsikring som gælder under praktikken. Dog underforudsætning af at den er godkendt som tidligere nævnt. Virksomhedens forsikringer dækker ikke, da den kun dækker ansatte. Som virksomhedspraktikant er du ikke ansat – se det snarere som om at du er udlånt fra jobcenteret.

Hvilke love og regler gælder der for virksomhedspraktik?

De grundlæggende regler forklares på blanketten til virksomhedspraktik. Blanketten hedder AB 131. Virksomhedspraktik et blandt flere værktøjer, som beskrives i Lov om Aktiv beskæftigelsesindsats (også kaldet Aktivloven. Læs kapitel 11 som omhandler virksomhedspraktik).

Kan jeg bruge virksomhedspraktik som aktivering?

Ja. Virksomhedspraktik tæller som aktivering.

Hvorfor er det en fordel selv at finde sin egen virksomhedspraktik?

 1. Du kan sandsynligvis finde en bedre virksomhedspraktik end hvis jobcenteret eller en anden aktør skal finde én til dig.
 2. Du kan sikre dig at indholdet i virksomhedspraktikken bliver mest muligt relevant for din situation

Hvordan kan man få job via virksomhedspraktik?

Du kan bruge virksomhedspraktik til at få job via netværk. Jeg har tidligere skrevet om hvordan du kan booke et kaffemøde med en virksomhed og fortsætte med en virksomhedspraktik. Sidenhen findes der flere gode tricks til at skabe dig dit eget job. Du kan fx både bruge job med løntilskud og jobrotation som virkemidler. Allerhelst vil du dog gerne have et at din virksomhedspraktik ender op med et ordinært job.

Vil du have flere artikler om at skabe dig dit eget job via virksomhedspraktik?

Skab dit eget job via virksomhedspraktik og kaffemøder. En større artikel om at få arbejdsgiver til at ansætte dig. I artiklen argumenterer jeg for, at virksomhedspraktik er verdens længste jobsamtale.

Skab dit eget job via job med løntilskud. Job med løntilskud kan være en trædesten mellem en virksomhedspraktik og dit næste job. Læs hvordan.

Fik du viden, som du kan bruge? Vil du ha’ flere gode gratis råd om at søge job?

Du tilmelder dig med din e-mail længere nede! Så får din en notits i din indbakke, når der igen er praktiske jobsøgningstips, CV-skabeloner eller eksempler på jobansøgninger på Jobcenterindsats.

Reklamer

25 thoughts on “Hvordan er reglerne for virksomhedspraktik og hvordan finder man en virksomhedspraktik?

 1. Det er værd i den anledning at nævne, at selv hvis man ikke har ret til ydelse – hvis man ikke har dagpengeret, hvis man ikke har ret til kontanthjælp fordi éns ægtefælle har en god løn – og således er selvforsørgende, så har man stadig ret til at komme i virksomhedspraktik. Det lyder måske ikke som en specielt god handel i første omgang, men trænger man til at få opdateret nogle kundskaber eller mangler man erfaring indenfor et bestemt område, så kan det alligevel være en fordel.

  • Tak Morten for din tilføjelse. Ja, virksomhedspraktik kan være en legal try-and-hire mulighed også for mennesker som ikke modtager en ydelse. Man kan meget her i lille Danmark 🙂

   Tak for dine altid brugbare og kyndige bemærkninger.

 2. Vil lige tilføje, at dimittender, der endnu ikke har været i ordinær beskæftigelse kan komme i virksomhedspraktik i op til 8 uger.

 3. Jeg kunne godt tænke mig at vide om man må arbejde helligdage og weekend når man er i virksomhedspratik (arbejdsprøvning)

   • Hej Morten
    Fortæl mig venligst, hvor i lovteksten, det fremgår, at man ikke må arbejde alene! 🙂
    Mvh/ Lars

   • Hej Lars,
    Når man ikke er ansat, kan man ikke agere på virksomhedens vegne – herunder have ansvaret som ene person i en butik eller fx alene som chauffør. Det fremgår mig bekendt ikke af loven, da dette ansvar er reguleret andre steder.
    Mvh
    Morten

 4. Hej Morten,
  Hvor mange fastansatte i et firma skal der være pr. virksomhedspraktikant..?? Er der ikke regler for det???

  Mvh.Trine

  • Hej Trine,
   Det er der regler for. 1 per 5 ansatte indtil 50. Der efter 1 per 10. Altid 1 også selvom der er under 5 ordinært ansatte. Klik evt på Ab 131 blanketten som indeholder næmere deltaljer om det som hedder “forholdstalskravet”.
   Mvh.
   Morten

 5. Hej, jeg sidder og tjekker mine løntimer for det seneste år på Skats løntime system, og jeg kan se at den periode jeg var i virksomhedspraktik (til dagpengesats) er talt med som timer.. Vil det sige at de timer tæller med i genoptjeningsretten? Jeg kom hurtigt i et ordinært job, men jeg vil gerne vide hvilke timer der tæller med i genoptjeningsretten – og det ville være rart hvis disse talte med.. Tak 🙂

  • Hej Lene.
   Det er kun dine løntimer som tæller med. Hvis virksomhedspraktik talte med, tror jeg, at den ordning ville være endnu mere populær end den allerede er! 🙂 Selvstændige beregnes ud fra deres indtjening divideret med en timeløn i lejet omkring 200 kr. Hvis man har arbejde som er rent baseret på provision og man ikke tjener en rød reje, så optjener man ikke timer, da også provisionsløn divideres med en timesats. Husk altid at det er din a-kasse som står for beregningen og at mine råd er kun råd, som gives uden ansvar. Rådfør dig altid med din a-kasse.
   Mvh.
   Morten

 6. Hi Morten

  Jeg er lidt nysgerrig om man må være i praktik en dag som i dag, hvor det er helligdag i påsken.
  Jeg kan kun finde meget splittet kommentar, nogen siger enten det ene, og andre siger det stik modsatte.
  Fakta er vel at man som praktikant ikke får nogle tillæg eller oparbejder afspadsering, så det kan vel ikke være lovligt med mindre at de timer (søn/helligdags timer) bliver modregnet.

  Men hvad er sandt?
  Kan man som kontanthjælpsmodtager blive udnyttet på alle helligdage og søndag, så størstedelen af de ansatte i virksomheden kan have fri?
  Mvh.
  Jannik

  • Hej Jannik. Loven forhindrer ikke arbejdsgiver i at man er i VP på søn og helligdage. Mange bruger dog at kompensere praktikanten ved at nedsætte timetallet på andre dage således at helligdage fx tæller dobbelt.
   Bh.
   Morten

  • Det vil ofte være nævnt i overenskomsten, som stedet er underlagt, hvordan de behandler arbejdstider og arbejdsløn – og når man så ikke kan udbetale ekstra løn til praktikken, så passer det med, at to timer, der ellers ville give dobbelt løn, kan tælle som fire timers arbejde i stedet. Praktikhenvisningen rummer timetallet og de tider, praktikken kan foregå.
   Men vi skal også huske, hvilke rammer praktikken er underlagt. Praktikken har et formål, og der skal være enighed om indsatsen. Hvis man behandles på en måde, der ikke er rimelig og proportionel med hvordan de andre arbejder, så holder det ikke. I et teaterkompagni er der ikke noget mærkeligt i at arbejde mange timer om ugen på mærkelige tider op til en opsætning, men så skal der så også kompenseres for det.

 7. Hej Morten…
  Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det er tilladt, at have folk i VP, og dermed erstatte en ordinær stilling med en praktikant… forstået på den måde, at man har en person i VP i 2 måneder på 37 timer derefter i løntilskud i 4 måneder på 25 timer. Når det så er brugt op får man en ny praktikant som går igennem det samme… og en ny efter det osv. osv. Det bliver gjort for at spare penge til en fuldtidsstilling (faktisk 2 fuldtidsstillinger og 2 praktikanter)
  Hilsen
  Pia

  • Hej Pia.
   Det er ikke i sig selv et problem at have folk i VP + LT og erstatte vedkommende med en ny efter samme model. Mange kommuner har praktiseret dette med de såkaldte kvotejob. Kravet om kvotejob i kommunerne er bortfaldet. Men mange kommuner kører fortsat videre med et vist antal. Incitamentet er dog blevet en anelse mindre, da statsrefusionen er mindsket ved seneste reform. “Fidusen” er defor langt mindre. Fra 2016 regner jeg med, at det bliver endnu mindre udbredt. Det sker pga. af endnu en reform, som gør det dyrt ikke at lave indsatser som ikke hjælper. Det vil gøre et stort indhug i VP og LT som ikke reelt giver en opkvalificering.
   Bh.
   Morten

 8. jeg er lige sendt i praktik der er ingen ansate og efter time planen op til 11 timers arbejde og meget aften arbejde og lørdags og søndags arbejde og det er på fuldtid udbetales der ekstra for aften arbejde og det praktik skal være i en varighed af 3 månder

  • Hej Palle.
   Tak for din kommentar. Du har ikke sendt mig et spørgsmål. Men jeg fornemmer, at du ikke synes at det er helt ok. Der skal være mindst en ansat, der hvor du arbejder. 11 timers vagter lyder lidt usædvanligt – men er ikke ulovligt. Som jeg skriver i en tidligere kommentar er det almindelig kutyme at kompensere personen som har aften, weekend osv. ved at disse timer tæller mere end 1:1. Har du fået en jobplan? Jeg håber, at du kan lære noget på det job, som bringer dig nærmere et lønnet arbejde.
   Mvh
   Morten

   • Jeg har faktisk fået grønt lys til etablering af en virksomhedspraktik i en organisation uden ansatte.
    Der var tale om en forening, der arrangerede miljø-events. Man vurderede, at deres CVR-registrering var tilstrækkeligt til at omfatte de forpligtelser, de har som virksomhed. I forholdstallenes vejledning er også angivet “1 person for hver 5 ordinært ansatte, hvis virksomheden har 0-50 ansatte, dog altid 1 person […]”.

   • Hej Morten. Tak for din kommentar. Hvem kan egentlig vurdere dette? Der må så alligevel gælde, at der så skal være en tilstede, som kan tegne virksomheden juridisk/tage ansvaret – så man ikke blot render rundt sammen med frivillige. Fortæl gerne mere, hvis det er muligt.
    Mvh
    Morten

   • Det var faktisk også min forvaltnings jurister.
    Jeg kan lige emaile dig udvekslingen – den er lidt lang til dette forum – men det korte af det lange var, at jeg skrev:
    “JKUs administration har modtaget en praktikaftale i en forening, der ingen ansatte har.
    Hvordan skal man forholde sig med forholdstal i en sådan forening?
    Den aktulle forening er […] Der er ikke angivet ansatte.
    Men tilføjelse af en virksomhedspraktikant, i dette tilfælde med fulde 37 timer, vil jo nærmest fungere som foreningens første fuldtidsmedarbejder. Er dette accepteret procedure? Selv enkeltmandsvirksomheder har jo ret til en praktikant – men en organisation uden ansatte baseret på frivillige aktiviteter?”
    Svaret var:
    “[…] Loven afgrænser ikke muligheden for at opnå praktik i en virksomhed med 0 ansatte. Se § 60, stk. 1, nr. 1.
    Samtidigt definerer loven en virksomhed som en arbejdsplads med selvstændigt P-nummer, hvilket den relevante forening har, jf. § 60, stk. 4.
    På den måde ser jeg ingen problemer med at bevilge en virksomhedspraktik i en virksomhed med 0 ansatte.
    At det så kan være mere vanskeligt at opfylde formålet med en praktik i en virksomhed med 0 ansatte, er at andet spørgsmål.
    Her tænkes på at det kan være svært at afdække eller optræne en persons faglige, sociale eller sproglige kompetencer under sådanne forudsætninger, jf. LAB § 42, stk. 3.”
    Jeg kan godt se logikken i det, men det er en lidt sjov konstellation.

 9. Hej.

  Kan det passe, at man ikke kan komme i virksomhedspraktik i den virksomhed, man senest har været ansat? Jeg har været studentermedhjælper, og er nu blevet tilbudt virksomhedspraktik af samme sted – og dermed ville jeg også kunne skrive projektleder på mit CV, hvilket ville være en stor fordel som nyuddannet – men ifølge Jobcenteret er det ulovligt, at komme i praktik på sin seneste arbejdslads?

  Vh. Irene.

  • Hej Irene,
   Det er helt rigtigt. Hvis der virkelig er perspektiv i den virksomhedspraktik, så kan du prøve at få en ultra kort ansættelse i et andet firma. Der er ikke noget krav til længden af en ansættelse.
   Mvh.
   Morten Fogelstrøm

 10. Hej hvis man er i virksomhedspraktik og ikke syntes at jobbet er noget kan man så takke nej uden at få karantæne fra a kassen
  Mvh.
  Niels Peter

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s