Home

Hvordan og hvor foregår jobsøgning via sociale medier i Danmark? Jobsøgning sker mest via LinkedIN, næsten ikke via Facebook, lidt via Twitter og Google+. I denne artikel tager Jobcenterindsats’ Morten Fogelstrøm et nærmere blik på de fire store sociale medier og ser på deres muligheder i relation til jobsøgning.

Jobsøgning sker via LinkedIN

Jobsøgning via grupper på LinkedIN

Jobsøgning via LinkedIN foregår bl.a. via interaktion med influencers i grupper på LinkedIN. Her er vist to grupper med fokus på jobsøgning. Der er mange andre gode grupper du bør følge. (Et klik på billedet fører dig til min offentlige LinkedIN-profil, hvor du kan se hvilke grupper jeg deltager i i øjeblikket).

Jobsøgning via LinkedIN foregår dels passivt ved at du har en profil som kan findes af rekrutteringsfolk. Dels foregår jobsøgningen indirekte ved at du søger interaktion med relevante personer. Det kan være branchefolk, særlige ”influencers” og naturligvis rekrutteringskonsulenter. Der findes et utal af grupper på LinkedIN, hvor du kan dele dine erfaringer med andre inden for særlige faglige emner. En stor det af det interessante på LinkedIN kan foregå i disse grupper.

Ud fra mine egne erfaringer er LinkedIN ikke særlig god til at præsentere mig for relevante jobannoncer. Måske har andre en anden oplevelse? Hvis du kun skal være på ét socialt medie i forhold til jobsøgning, bør LinkedIN være dit valg. Du behøves ikke nødvendigvis at brug meget tid for at få effekt af LinkedIN. Men en god og gennemarbejdet profil bør være et must ift. passiv jobsøgning. LinkedIN er Danmarks næststørste sociale medie efter Facebook. Men målt på anvendelsen – i en professionel  karrieresammenhæng – er LinkedIN klart det største, bredest anvendte og vigtigste medium. LinkedIN har klart den største effekt for dit job og karriere, hvis dine aktiviteter i det virtuelle netværk har en sammenhæng og en god forbindelse til alt det rigtige at gøre i dit virkelige netværk: Netværk er noget man dyrker før man får brug for det!

Ressourcer om jobsøgning via LinkedIN

Jobsøgning via LinkedIN fore bl.a. også passivt ved at du kan findes udfra dine profilbeskrivelse på 120 karakterer, på dine skills og på et OK billede. Det bedste sted du lærer LinkedIN, er hos Morten Vium.

Jobsøgning via LinkedIN sker også passivt ved, at du kan findes udfra dine profilbeskrivelse på 120 karakterer, på dine skills og på et OK billede. Det bedste sted du lærer om LinkedIN er hos Morten Vium: (Et klik på billedet fører dig til Mortens prisbelønnede guide til LinkedIN).

Hvis du søger den ultimative ressource om LinkedIN på dansk er valget klart: moderne jobsøger som indehaves af Morten Vium. Morten Vium præsenterer dig for skarpe brugbare indlæg om sit hovedfokus LinkedIN og personlig branding. Morten poster indlæg langt mindre hyppigt end så mange andre på de sociale medier. Men når han poster, er der substans i bidragene.

Jobsøgning via Twitter

Thomas Bigum på Twitter jobsøgning via Twitter på #jobdk

Hvis du ønsker dig et job inden for online kommunikation og sociale medier kommer du ikke uden om at følge Thomas Bigum. Under #jobdk poster Thomas løbende jobs. Thomas Bigum tror på “jobtiltrækning” via f.eks. en blog eller personlig branding i øvrigt. (Et klik på billedet fører dig til Thomas Bigums hjemmeside).

Jobsøgning via Twitter handler om at du kan finde jobopslag via hashtagget #jobdk. Selv #jobdk bliver ikke brugt så ofte. Selvfølgelig kan du også søge interaktion på Twitter – som jo normalt er det primære ved de sociale medier – men, her kommer Twitter lidt til kort som almindelig jobsøgende. Twitter er fantastisk til personlig branding for den som har et brand i forvejen. Twitter kommentarer citeres ofte på nettet, i radio og i TV. Men for den almindelige dødelige jobsøger vil jeg nøjes med at tjekke #jobdk. Det skal siges at Twitters udbredelse i Danmark er meget skæv. Der er mange politikere, medie-, kommunikations- og marketingsfolk, konsulenter i dit og dat, en del kunstnere og folk i underholdningsbranchen.  Hvis du tilhører en af disse grupper er du der nok allerede. Twitter er nok det smalleste sociale medie ift. jobsøgning for den almindelige jobsøger, med mindre at du tilhører en af de ovennævnte undtagelser. Twitters store fordel er at du kan få en dedikeret dialog, med mennesker som har noget på hjertet inden for samme felt. Men selv som dialogplatform er der faktisk et socialt medium som er langt bedre: Nemlig Facebook.

Ressourcer om jobsøgning via Twitter

Pas. Jeg kender ikke nogle ressourcer om jobsøgning via Twitter. Hvis du gør, så smid mig en besked. Jeg linker gerne til kvalitet (og jeg opdaterer gerne mit indlæg).

Jobsøgning via Facebook

Link til Ledigidanmark.dk artikel om jobsøgning via Facebook

Det er svært at finde oplagte eksempler på jobsøgning via Facebook. Niels Reib fra Ledigidanmark.dk har dog fundet et par stykker. Det handler om at få folk til at “synes godt om” et opslag hvor man signalerer at man er jobsøgende.

Facebook er kæmpestore i Danmark. Det er landets suverænt største sociale medium. Det er godt til social interaktion, og mange virksomheder bruger det som deres vigtigste platform til at interagere med deres kunder. Men til jobsøgning er Facebook mindre egnet og det bruges mig bekendt ikke i et særligt stort omfang til dette formål.

3 grunde til at Facebook ikke egner sig til jobsøgning

1. De fleste bruger Facebook til deres private venner og bekendtskaber og ikke i så høj grad til professionelle netværk. 2. Facebook er fyldt med tjant og fjas som mange ikke vil associeres med. Det er mit indtryk at Facebook er stedet for små private petit emner som nye babyer, billeder af mad, check-in på caféeer og andet fra den nære livsverden – ikke den rette sammenhæng for jobsøgning.  Det seriøse vil drukne i ligegyldigheder (søde babyer er ikke ligegyldige, men super skønne, bare ikke midt en virtuel jobsamtale. Dine seneste eskapader fra bylivet gavner ikke dine fremtidsmuligheder i Danmarks førende advokatfirma). 3. Der er FOR mange suspekte annoncer, for mange dårlige eksempler på uetisk adfærd på Facebook til at mange professionelle jobsøgere gider at være der.

Har jobsøgning en fremtid på Facebook?

På den anden side er jobsøgning et emne som før eller siden vedrører alle mellem 18 og 65, så vi vil nok se mere jobsøgning fremadrettet på Facebook. Jeg gætter på at det kommer næste gang der er en højkonjunktur, hvor virksomhederne vil gøre meget for at få potentielle kandidater i tale. Men det vil først ske, hvis Facebook får styr på de suspekte annoncer og retter op på et lidt flosset renommé. Så kan det blive tillokkende for LinkedIn-folket at bevæge sig mere ind på Facebook. Indtil videre tror jeg på en hovedopdeling, set fra menigmand, i mellem Facebook til det private og LinkedIN til det professionelle.

Ressourcer om jobsøgning via Facebook

Jobsøgning via Facebook kan virke, ifølge Thomas Bigum. Thomas udtaler sig til beep.tv2.dk.

Jobsøgning via Facebook kan virke, ifølge Thomas Bigum. Thomas udtaler sig til beep.tv2.dk.(Et klik på billedet fører dig til tv2s hjemmeside)

Så giver jeg mikrofonen til den Facebook-kyndige Thomas Bigum. I en artikel på tv2s hjemmeside kommer han med “tre enkle råd til at få det fede job via Facebook”: 1. Tænk på dit profilbillede som vindue til arbejdsgiveren. 2. Udvis passion i kommunikationen. 3. Brug netværket.

Det virker mere for mig som som et eksempel på personlig branding end jobsøgning. Personlig branding – eller “jobtiltrækning” som Thomas bruger som synonym – er bare ikke rigtig virkemidlet for flertallet af jobsøgere. Flertallet af jobsøgere vil benytte sig af andre sociale medier, af traditionel jobsøgning og så naturligvis af networking. Jeg synes, at der er meget få eksempler på at der deles professionelt kvalitetsindhold på Facebook…det skulle da lige være artikler fra Jobcenterindsats 😉

Hvis nogen kan komme med gode ressourcer om jobsøgning via Facebook, så smid en kommentar eller send mig et link. Jeg vil slutte gennemgangen af jobsøgning via Facebook med at linke til et ældre gæsteblogindlæg på Modernejobsoeger.dk som konkluderer at Facebook ikke er særlig velegnet til jobsøgning.

Jobsøgning via Google+

Google+ er Googles bud på et socialt medium. Google+ er nok et af de mindste af de kendte sociale medier og ret lille i Danmark. Når der ikke er så mange, så er der heller ikke et kæmpe publikum. Dem som er på Google+ er bl.a. firstmoverne (dem som altid er med på det nyeste tech) og konsulenter inden for onlineverdenen og markedsføring (ja og så alle de mennesker som har en Gmail og som er kommet til at aktivere deres Google+). Jobsøgning virker som ikke-eksisterende på Google+. Men til gengæld er Google+ ikke til at komme uden om når det handler om online branding og content marketing:

Få en genvej til personlig branding via Google+

Jobsøgning og personlig branding via Google+ i en artikel af Niels Reib på Ledigidanmark.dk. Kandidaten i eksemplet fik ligesom mange job via Jobindex.dk - men brandingen og netværket via Google+ gjorde alligvel sit.

Jobsøgning og personlig branding via Google+ i en artikel af Niels Reib på Ledigidanmark.dk. Kandidaten i eksemplet fik ligesom mange job via Jobindex.dk – men brandingen og netværket via Google+ gjorde alligvel sit. (Et klik på billedet fører dig til Ledigidanmark.dk)

Hvis du satser på personlig branding  eller andet som sker på en elektronisk platform som fx en blog, e-handel eller hvis du i øvrigt gør dig på de sociale medier, så bør du overveje Google+ af én simpel grund: Du vil gerne have dit billede præsenteret ved siden af en søgning på indhold som du er forfatter for. Det giver øget synlighed og trafik til dit indhold. Via Google+ skal du linke din Google+-profil til det indhold du opretter fx på en blog. Det gør du her: plus.google.com/authorship. Dette er i sig selv grund nok for mange til at have en Google+-profil. At Google+ så også rummer gode interaktionsmuligheder – fx langt bedre end det større Twitter, gør at Google+ støt og roligt vil vokse – alene pga. synergieffekterne til verdens markedsledende inden for internetsøgning og annoncering: Google. Men jeg ser ikke Google+ overhale hverken Facebook eller LinkedIN.

Jobsøgning via de sociale medier…

…er stadig på et tidligt stade i sin udvikling. Kender du en god historie hvor jobsøgning via de sociale medier gjorde en forskel, så del den med andre herunder!

Hvis du har kendskab til danske links omkring jobsøgning via de sociale medier, så hører jeg også gerne om det i en kommentar her under. Jeg linker altid gerne til kvalitet!

Reklamer

4 thoughts on “Jobsøgning via sociale medier i DK: LinkedIN virker, Facebook+Twitter halter og Google+ er jokeren

  1. Jeg kender adskillige, som har fundet deres jobOPSLAG på sociale medier, men derfra og så til at få jobbet er der jo stadig et stykke tid.
    Jeg har nogle gange spurgt folk, som jeg kendte fra sociale medier, om forholdene og nøglepersonerne på de virksomheder/institutioner, som jeg ville søge et opslået job hos.

  2. Tak, Morten, for dit bidrag. Der er selvfølgelig et stykke vej fra et jobopslag til et job, men interaktion med beslutningstagere på de sociale medier er måske en måde at vise flaget på. Måske er det mere uformelt med et spørgsmål via fx Twitter end det er med et telefonopkald eller en e-mail? Hvis nogen har erfaringer med dette, så byd gerne ind.

  3. Jeg er enig med dig om Twitter, Morten. Jeg har spurgt, spurgt og spurgt efter bare een succeshistorie omkring jobsøgning på Twitter. Men nej – ingen har kunnet ryste op med sådan een. Så nej – som jobsøgningsredskab er det indtil videre en nitte …

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s