Home

”Hvorfor stoppede du egentlig?” eller “hvorfor blev du fyret?”.

Hvis du ikke er klar til de ubehagelige spørgsmål til jobsamtalen nu, så er det på tide at blive det

Måske stoppede du i dit job på en mindre god måde? Måske pga. stress, bortvisning, samarbejdsproblemer eller andet som ikke var rart. Ikke alle jobsøgende kandidater er klar til at tale om det til jobsamtalen når spørgsmålet lyder:  I artiklen anbefaler jeg, at du: Accepterer at du ikke kan ændre fortiden, men at du skal lære af den i stedet. Jeg anbefaler, at du træner din forklaring og at du “forstærker” din forklaring for dig selv”. 

1. Accepter at du kan ikke ændre fortiden, men lær af den

Du kan ikke ændre en fyring, du kan muligvis forstå den, men den er et faktum uanset hvad. Hvis fyringen har med dårlig trivsel, skuffede forventninger eller overtrådte værdier hos dig eller andre så kan det være værd at dykke nærmere ind en forståelse af hvad der skete. Skyd ikke skylden på dig selv eller andre. Skyld kommer der sjældent noget godt ud af. Accepter at sket er sket og kom videre. Men før du for alvor kan komme videre skal skabe en eller andet form for mening – en forklaring – en fortælling om at du er kommet videre. Du kan også bruge et super godt middel til at “hvorfor stoppede du” slet ikke bliver et problem: Nemlig ved at få dig et job med løntilskud – det er noget lettere at få, og du kan nærmest nulstille en ubehagelig fyring.

2. Træn din forklaring – skab menining – del din historie med mennesker som du har tillid til

Din forklaring er dit svar svar på spørgsmålet “er du kommet videre?”, dvs. når du bliver spurgt ind til “fyringen” eller “hvorfor du stoppede?”, så har du noget meningsfuldt at sige. Hvis du først skal til at lede efter ordene til selve samtalen, så er det muligvis for sent.

Det er let for mig, at sige at du skal skabe mening, med der er gået forud for din fyring. Det giver mening at fokusere på det du har lært og opnået siden du blev fyret – stort som småt. Du har indrettet dig en ny hverdag. Du har måske fået mere tid til familien eller til at dyrke sport eller hobbies, og du har fået dine nye fritidsinteresser på CV’et. Måske har du fået gode råd fra mennesker omkring dig, som giver mening og værdi. Måske har du brugt muligheden for komme videre i din karriere via en trædesten som fx job med løntilskud. Et andet godt råd til at skabe en god historie og nye gode følelser er at komme i gang med at give. Ikke meget slår det at give – selv hvis man er nede, kan man faktisk styrke sig selv ved at hjælpe andre. Find dit bidrag til verden og skab dig nye forbindelser i dit netværk.

Når du er nået til et punkt hvor du har accepteret at du ikke kan ændre det skete, så er det på tide at finde din forsklaring. Din forklaring er din historie, som du har det godt med og som du tror på. Men, hvordan kan man forstærke og vedligeholde troen på den nye historie?

3. Forstærk din forklaring for dig selv

Jeg vil nu forklare hvordan du kan forstærke en positiv udvikling eller historie. Lad mig komme med et eksempel: Måske er du blevet bedre til håndtere dit liv, så du undgår stress.

Eksempel: Du er blevet bedre til at håndtere stress. Dyrk de positive følger med “pil op”

Når du er blevet bedre til at håndtere stress, så er du blevet bedre til at passe på dig selv. Selvomsorg er noget at det vigtigste for os mennesker. Alle mennesker har andre som de kærer sig for. Forudsætningen for at for alvor at kunne kære sig for andre er kunne passe på sig selv. Når du er blevet bedre til dette, så har det en lang række positive følgevirkninger. Bedre til at passe på andre => forbedrede relationer til andre => du får mere støtte af andre => du får mere lyst til at være sammen med andre => flere mennesker opdager hvor givende du er => flere mennesker får lyst til følge dig => du får en større betydning for andre og oplever mere mening og fylde i dit liv. Øv dig i at tænke i “pil op” – altså i disse postive afledte effekter af gode ting du gør. Prøv at lave dine egne eksempler på “pil op”.

Hvis du kender til nogen i dit netværk som har brug for at tænke “pil op”, så del dette indlæg med dem. Hvis du har kommentarer til artiklen, så læg giv din mening til kende længere nede. Jeg ønsker dig alt godt og held og lykke til med “pil op” i dit liv 🙂

Kommer du til nok jobsamtaler?

Hvis du ikke har nok fremdrift i din jobsøgning, så læs 12 gode råd til det jobsøgende menneske. Hvis du helt er på usikker grund, om hvornår du kommer i job i det hele taget, så tag et kik på hvornår du kommer i job? Hvis du vil til flere jobsamtaler, så er det afgørende at din ansøgning og dit CV er 100 % målrettet til hvert eneste job.

Flere gode råd og svar på dine spørgsmål til jobsamtalen

Hvad er dine stærke og svage sider? Den af mine artikler som får flest besøgende via søgninger på Google.

Reklamer

2 thoughts on “3 trin som gør dig klar til ubehagelige spørgsmål til jobsamtalen

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s