Home

Hvordan får du job via netværk?

Du får job via netværk, hvis du følger disse 10 råd. Job via netværk får de fleste nemlig ikke uden videre. Spørg ikke blot hvad dit netværk kan gøre for dig, men også hvad du kan gøre for dit netværk. Jeg er personligt træt af at høre om, at vi skal bruge vores netværk. Det ville være mere relevant hvis budskabet lød ”Alle mennesker! Brug mere tid på at give og at hjælpe andre”. Så kommer resten af alt hvad man som menneske har brug for næsten af sig selv. Det lyder måske lidt gammeldags, det her med at yde før du kan nyde. Men jeg vover den påstand at det i høj grad gælder når emnet er netværk. Har du brug for hjælp, så start med at bidrage!

1. Skab netværk før du skal bruge et netværk

Det er noget sent at forsøge sig med et netværk, når du for alvor har brug for andres hjælp. Derfor skal du i gang med at netværke før det er tvingende nødvendigt. Ellers risikerer du at du at andre tænker: ”Øh, jeg har ikke hørt fra dig i tre år. Men, nu hvor du har brug for min hjælp, så ringer du pludselig”. Men, før du skaber dig yderligere netværk, så se på hvad dit bidrag til verden er?

2. Vær klar på hvad dit bidrag er til dit netværk

Morten Viums LinkedIn headline viser Mortens særlige bidrag ved hjælp af to sætninger. Se resten af Morten Viums LinkedIn-profil ved at klikke på billedet.

Morten Viums LinkedIn headline viser Mortens særlige bidrag ved hjælp af to sætninger. Se resten af Morten Viums LinkedIn-profil ved at klikke på billedet.

Hvad er dit bidrag til dit netværk? Hvis du ikke har et klart svar på dette, kan dit netværk ikke være ambassadør for dig. Jo skarpere en profil du har, desto lettere kan du og dit netværk kommunikere dit bidrag. Dit bidrag kan være formuleret så kort som din overskrift på din LinkedIN-profil. Dit bidrag er fx ikke at du er jobsøgende!

Bettina Wæde har en headline som indeholder flere nøgleord inden for et fokus på rekruttering.

Bettina Wæde har en headline som indeholder flere nøgleord inden for sit fokus på rekruttering. Læs videre på Bettinas LinkedIN-profil ved at klikke på grafikken.

Det klassiske råd om din overskrift er: Brug de ord i overskriften som du vil findes på. De nøgleord som rekrutteringsfolk bruger for at finde folk som dig, kan passende indgå i din headline. Hvis du er i tvivl, om hvilke gode nøgleord der er gældende for dig, så ring evt. og spørg en recruiter eller få feedback på dine idéer på de sociale medier. Et andet godt bud på en headline handler om at formulere en sigende sætning om dit bidrag. Se de to skarpe headlines fra LinkedIN-profiler som kommunikerer deres bidrag præcist i de indsatte grafikker.

3.   Bidrag og skab dig netværk af ambassadører

Job via netværk. Ring og brug et kaffemøde med en i dit netværk. Få en ambassadør på vej mod dit næste job.

Ring og book et kaffemøde med en i dit netværk. Få en ambassadør på vej mod dit næste job (klik på billedet får at komme til et manuskript – lige til at ringe ud fra).

Bidrag med det du er god til. Hjælp andre. Er du dygtig til at sælge, så hjælp andre som har behov for dette. Er du dygtig til jobsøgning, så hjælp andre. Er du dygtig til markedsføring, så del din viden og hjælp andre. Kan du mødebooke, så vil andre elske dit bidrag. Er du jobsøgende som coach, så stil din viden gratis til rådighed for andre. Som James Bond plejer at sige ”Action speak louder than words”. Det kan også formuleres med det journalistiske motto: “Don’t tell it! Show it!”. Er du god, så vis det. Har du brug for hjælp, så start med at bidrage! Hvis du er klar på dit bidrag til verden og virksomhederne, så er det måske tid til at bruge kaffemøder som jobsøgning og ikke bare til at netværke?

4. Få en mentor og få adgang til et betydningsfuldt netværk

At finde sig en mentor har været et effektivt karriereskridt for flere. Anna Nyboe fra Annaway.dk har brugt det flere gange i sin karriere. Erhvervskvinden Soulaima Gourani har også benyttet sig af den mulighed. Begge har efter sigende Flemming Østergaard til fælles som mentor. Det er helt sikkert ikke den eneste grund til, at det går godt for begge disse kvinder. Men, måske kunne vi andre lære af deres eksempeler. Jeg tror det.

5. Overvej et allerede etableret netværk

Grupper på LinkedIN

Networking foregår bl.a. via de eksisterende netværk. På LinkedIN foregår bl.a. via interaktion med influencers i grupper på LinkedIN. Her er vist to grupper med fokus på jobsøgning. Der er mange andre gode grupper du bør følge.

Du kan opsøge allerede eksisterende netværk. Som jobsøger er Powerjobsøgerne helt opslagte. Men også netværk som Rotary, Lions og JCI kan være netværk som kan være udbytterige. Man kan aftale at komme med som gæst og typisk få sig et gratis måltid mad (Rotary) og et foredrag. Det er selvfølgelig ikke en varig metode til at spare penge under finanskrisen 😉

6. Udvid dit netværk omkring en kerne af mennesker med noget til fælles

Når du skal bidrage til andre mennesker, så er det lettere at ramme plet med dit bidrag, hvis en stor del af dit netværk har noget til fælles. Den viden som du vælger at dele på de sociale medier, får givetvis flere ”likes”, hvis de rammer behov i dit netværk.

7. Inviter på LinkedIN på en anerkendende måde

Hvis du ikke kender folk direkte kan du alligevel godt ”linke” op med dem på LinkedIN. Men gør det på en anerkendende måde. Start med at anerkende personens indsats, hvis du vel at mærke har set noget anerkendelsesværdigt fra vedkommendes side. Hvis ikke du kan finde på sådan en sætning, kan det være fordi der ikke er noget at komme efter. Så er det måske irrelevant at linke med vedkommende.

8. Hav styr på din LinkedIN-profil

Jobsøgning via LinkedIN fore bl.a. også passivt ved at du kan findes udfra dine profilbeskrivelse på 120 karakterer, på dine skills og på et OK billede. Det bedste sted du lærer LinkedIN, er hos Morten Vium.

Jobsøgning via netværk sker på LinkedIN. Det sker også passivt ved, at du kan findes udfra dine profilbeskrivelse på 120 karakterer, på dine skills og på et OK billede. Det bedste sted du lærer om LinkedIN er hos Morten Vium. Klik på billedet for at hoppe til Mortens guide til en LinkedIN-profil.

Lige som du skal have styr på dit netværk, så skal du have styr på din LinkedIN-profil mere generelt. Der findes mange udemærkede guides til LinkedIN på nettet. Disse guides fortæller også hvordan du skal bruge dine endorsements og recommandations bedst muligt.

9.    Skeln i mellem professionelt og privat netværk

Du vil nok også opleve, at det er smartest at have dit professionelle og private netværk hver for sig. LinkedIN til det professionelle og dine festbilleder, lystfiskerhistorier, cafébesøg og kædebrevsagtige opdateringer på din lukkede Facebook-profil.

10. Gør din jobrådgiver eller jobblogger til en del af dit netværk?

Hvorfor ikke gøre din jobkonsulent, a-kassekonsulent eller din jobblogger til en del af dit netværk? Der er mange gode grunde til at du bør få din jobkonsulent til at blive din jobambassadør (en guide til dette finder du her). Hook up med vedkommende på LinkedIN, så du kan forblive ”on top of mind” hos ham eller hende. Jeg lover dig, at en jobkonsulent af rette støbning kan være din motorvej til job. Husk en personlig og individuel besked i din invitation.

Flere artikler om job via netværk

Sådan siger du, når du ringer og skaffer et job via netværk. Prøv mit manuskript, hvis du tør prøve at booke et kaffemøde – så kan du være på vej mod dit næste job via netværk. 7 gode råd til at skabe job via netværk. Få job via kaffemøder og hemmelige tricks. Længere artikel om at skabe sig sit eget job via netværk. Artiklen rummer en del tricks til jobskabelse, som er ukendte for mange jobsøgende. 5 trin til præsentationsrunder som giver job Læs, lær og download en guide til at få job via netværk – allerede i præsentationsrunden. Hvordan finder jeg de gode historier frem, som skal jeg skal bruge til at få job via netværk?

Alle kan påstå at de er kreative, ansvarsfulde, tillidsvækkende, dynamiske og dygtige. Men ikke meget kan slå en god historie, som viser at der er dækning for de store ord. Se hvordan historier som virker overbevisende er vejen frem, når du vil i job; enten det er via netværk eller når du virker overbevisende til jobsamtalen

Alle kan påstå at de er kreative, ansvarsfulde, tillidsvækkende, dynamiske og dygtige. Men ikke meget kan slå en god historie, som viser at der er dækning for de store ord. Se hvordan historier som virker overbevisende er vejen frem, når du vil i job; enten det er via netværk eller når du virker overbevisende til jobsamtalen. (Et klik på grafikken, bringer dig til en artikel om hvordan succeshistorier bringer dig job via netværk).

Hvis du ønsker besked, når der er nyt om job via netværk, så tilmeld dig med din e-mail længere nede.

Reklamer

8 thoughts on “10 gode råd til job via netværk

 1. Interessant indlæg må jeg sige.. men jeg har lige et par spm. Hvordan finder man en mentor? Har du nogen gode forslag til det?
  Derudover vil jeg sige, at jeg vil prøve at gøre min jobkonsulent, som jeg godt nok ikke hører meget til, til min jobambassadør eller finde én anden der kan være det. LIge på det punkt synes jeg, at der mangler lidt opbakning, viden om uddannelser og jobmuligheder m.m. Min fornemmelse er, at jobcenteret er mest opdateret på håndværkerjob og jeg har hørt andre sige det samme. Forleden hørte jeg også en headhunter sige, at de aldrig bruger jobcenteret eller jobnet. De søger via linked-in (som min jobkonsulent for øvrigt ikke kendte!!)Men jeg kan jo forstå, at du er en ildsjæl Morten og enhver ledigs drøm om en jobkonsulent. Kan du ikke gå bredt med dine forslag og idéer, således at jobkonsulenterne kan hjælpe lokalt og indgå i en saglig dialog om de her ting? Jeg føler mig faktisk lidt svigtet på den front og ærgrer mig over, at jeg nu skal bruge energi på at få en anden jobkonsulent, som bare ved lidt om akademikere og jobsøgning.
  Vh. Helle

  • Kære Helle,
   Du er jo enhver bloggers drøm af en læser. Du anerkender og kommer med spørgsmål. Gode spørgsmål. Tak for det.

   Giv din jobkonsulent lektier for ved at stikke vedkommende et par links? Hvis du synes denne blog er god, så er du velkommen til at sprede rygtet 😉

   Hvis du vil uddanne din jobkonsulent omkring LinkedIn, så kommer man ikke uden om http://www.modernejobsoeger.dk.

   Det med hvordan man får en mentor er et oplagt spørgsmål meget snart i et blogindlæg.

   Hold dig munter indtil vi blogges ved igen.
   Kh
   Morten

  • Hej Helle,
   Jeg kan kun give Morten ret. Min Jobkonsulent, har gjort rigtig meget for mig (sendt en del god råd som Morten også kommer med her i dette forum)

   Desuden har han skaffet mig PRINCE2 Projektleder uddannelse, som jeg afslutter her sidst på måneden.

   Har lige inviteret ham til mit Linkedin netværk. Man kan jo kun få et nej 🙂

   MVH

   Jesper

 2. Rigtig gode råd til networking.

  Det er helt klart en disciplin, som de fleste jobsøgende kan blive bedre til og som for mange kan være den direkte vej til drømmejobbet – også de jobmuligheder, som man ikke selv havde set i første omgang.

 3. Tak for din kommentar Bo. 1) De fleste kommer først i gang når de skal bruge netværket 2) Mange får ikke job – men kun for meget kaffe ud af at netværke. 2 hænger en del sammen med 1, tror jeg.

 4. Kære Morten

  Tak for et informativt indlæg omkring netværk, der på en god måde satte struktur på det lidt fluffy begreb :-).

  Som koordinator for IT & Kommunikation i PowerjobMidt | Powerjobsøgerne i Midt- og Østjylland kan jeg ikke lade være med at komme med et lille pip til dit punkt 5 omkring allerede etableret netværk. At blive medlem af PowerjobMidt er nemlig det bedste, jeg har gjort for mig selv som jobsøgende både fagligt og personligt.

  Netværket Powerjobsøgerne startede i København, men konceptet har siden spredt sig til resten af Danmark, så der i dag er i alt syv netværksgrupper. Du kan se alle netværkene på PowerjobMidts hjemmeside her: http://powerjobmidt.dk/netvaerk-for-jobsoegende/samarbejdspartnere/#Powerjobs%C3%B8ger-netv%C3%A6rkene%20i%20resten%20af%20Danmark.

  De bedste hilsener

  Stella Nielsen

  • Kære Stella,

   Tak for din kommentar. Ja, netværk snakkes der jo altid meget om. Få er dog så gode til at gøre noget ved det i praksis.

   Powerjobsøgerne har med rette et godt navn. Gid at langt flere fremover vil benytte sig at jeres gode netværk.

   Bedste hilsner
   Morten Fogelstrøm

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s