Home

Hvordan forebygger man en overophedning af arbejdsmarkedet i næste højkonjunktur?

Det bør vi prøve at undgå ved få fokus på opkvalificering af arbejdsstyrken der hvor effekten er allerstørst: Uddannelse af de ufaglærte og lavtuddannede.

I Danmark bør vi sætte alle sejl til at bruge lavkonjunkturen til at opgradere arbejdsstyrken. Hvis ikke vi gør det, så kan vi ikke få nok ud af det næste opsving der kommer i økonomien. Der kan så ske det, som plejer at ske i en højkonjunktur: Der opstår flaskehalse og overophedning og vi bliver nødt til at importere faglært arbejdskraft. Her kommer lidt inspiration til forebygge overophedning, så vi i stedet høster fordelene af et kommende opsving i økonomien.

Korte målrettede uddannelsespakker til ledige

3Fs uddannelsespakker

3F har lavet 76 uddannelsespakker indenfor industri, bygge og anlæg, rengøring, transport, den offentlige sektor og det grønne område.

Det er god idé de har fået i 3F. Effekten af 6 ugers selvvalgt uddannelse og uddannelse er klart størst for de mennesker som ikke har en kompetencegivende uddannelse.

Voksenlærlingeordningen

Der har kørt kampagner igennem et stykke tid for at gøre ufaglært til faglærte via voksenlærlingeordningen som er en anden god vej. Kampagnen har sin egen hjemmeside.

GVU – en smutvej til uddannelse og arbejde

En af mine egne kæpheste er at blive faglært via en realkompetencevurdering på en erhvervsskole som følges op af en GVU-plan. GVU står for Grundlæggende Voksenuddannelse og er møntet på ufaglærte med to års relevant erhvervserfaring som kan tage en smutvej til et uddannelsesbevis som faglært via GVU.

Gode eksempler på jobsøgende kandidater som bliver faglærte på rekordtid:

 • Ufaglærte indenfor ejendomsservice.
 • Ufaglærte inden for kontor.
 • Ufaglærte inden for omsorgsområdet.
 • Ufaglærte inden for produktionsarbejde i industrien.

Husk at GVU kan etableres inden for alle erhvervsuddannelsesområderne. Det er flere hundrede uddannelser. Hvis du får lyst til at læse mere om kompetencegivende uddannelse er www.ug.dk (Uddannelsesguiden) den største hjemmeside som har alle offentligt godkendte uddannelser – herunder naturligvis alle erhvervsuddannelser.

Læs mere om opkvalificering af lavtuddannede og GVU

Reklamer

2 thoughts on “Fremtiden tilhører de faglærte

 1. Jeg er ikke ganske enig, jeg tror faktisk at fremtiden tilhører dem der tør går andre veje end de gængse uddannelsesveje, der vil altid være behov for faglærte, men slet ikke i det omfang som i dag.

  • Tak Grevlindgren for din kommentar.

   Der vil altid være plads til folk som går andre veje end de gængse. Tag fx Martin Thorborg som ikke ikke just er gået den gængse vej. Han har haft fin succes. Anna Nyboe med sit koncept Annaway er vel et andet godt eksempel. Der stod ikke skrevet noget sted, at en karriere i ejendomsbranchen skulle føre hende til en vej som selvstændig i forhold til at hjælpe akademikere på vej til selvskabte jobs.

   Almindelige fremskrivninger af tilgang og afgang af arbejdsmarkedet og antallet af uddannelsessøgende som retter sig imod erhvervsuddannelser og videregående uddannelser tyder på, at der er en skævvridning i forhold til “samfundets behov”. Mange flere søger de gymnasielle uddannelser og tager en videregående uddannelse. Men det er sket på bekostning af erhvervsuddannelserne som fx håndværksfagene. Det betyder, at når de ældste svende går på pension, så er der ikke nok unge til at tage over. I forvejen har vi tusindvis af faglærte fra udlandet som kun kommer til Danmark for at arbejde. Så vi skal nok få løst vores byggeopgaver. Men det er lidt surt hvis vi samtidig har ledige hænder som blot mangler en faglig uddannelse for at kunne tage de ledige jobs. Der skal ikke ret meget gang i hjulene, før vi skal til at importere arbejdskraft. Hvis vi skal have gavn af et kommende opsving, skal vi derfor handle nu.

   Vi kan helt sikkert bruge flere driftige iværksættere i Danmark end de to eksempler nævnt længere oppe. Måske skulle landets igangsættere inviteres ind på landets skoler som gæsteundervisere, så vi kan inspirere fremtidens hjerne til at omsætte idéer til virkelighed. Jeg ved at i Kalundborg Kommune har man sat iværksætteri på skoleskemaet. Der er sikkert andre gode eksempler på at der sker noget.

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s