Home

Alle problemer kan løses med job med løntilskud!

Er der opstået et hul på dit CV? Luk hullet på CV’et med et job med løntilskud! Også ved et større karriereskifte, hvis du fx søger op eller nedad, kan du bruge job med løntilskud. Læs videre, og lær om hvordan du bruger en arbejdsgivererklæring sammen med dit job med løntilskud. Du får også idéer til at finde en vækstvirksomhed som kan ansætte dig i job med løntilskud. Indlægget viser, hvordan du kan få hjælp i dit jobcenter til at skaffe et job med løntilskud. Du finder også et link til regler og blanketter. Endelig slutter jeg af med vise, hvordan du selv kan skaffe dig dit eget job med løntilskud – via en guide til at booke en jobsamtale. Det er noget af en overdrivelse, at sige, at alle problemer kan løses med et job med løntilskud…men næsten.

1.    Brug job med løntilskud, når du skal lukke huller på CV’et

Som en tommelfingerregel, vil jeg anbefale, at du lukker hullet på dit CV, hvis det er på mere end 9-12 måneder. Kommer du ud over denne periode uden nyt på CV’et, bliver det sværere at komme ind på jobmarkedet igen. Den første aktivering skal ske inden udgangen af ni måneder (for modtagere af dagpenge i alderen 30-60 år), så hvis du ikke er i job inden otte måneder, bør du overveje, at sætte alt ind på et job med løntilskud som en god trædesten mod job igen (læs mere om trædesten og gode råd til det jobsøgende menneske i ”12 gode råd”).

2.    Karriereskift med løntilskud som trædesten

Det kan være at du enten vil søge opad eller nedad i din karriere; så kan du bruge job med løntilskud i de nedenstående eksempler:

Karriereskift fra leder til medarbejder

Du har haft flere lederjob og er nu parat til at søge ikke-lederjob. Det kan være noget af en udfordring. Du bliver måske mødt med fordomme om at ”en gang leder – altid leder”. Med et job med løntilskud som almindelig medarbejder gennemhuller du den fordom.

Karriereskift fra selvstændig til medarbejder

Du har været selvstændig og er nu parat til et job som almindelig medarbejder. Det skifte kan lettes ved brug at et job med løntilskud. Du kan modbevise fordommene om selvstændige via et job med løntilskud.

Skifte fra privat til offentlig ansat – og omvendt

Du har altid arbejdet i det private erhvervsliv og ønsker også at komme i betragtning til de mange offentlige stillinger. Her kommer et job med løntilskud i det offentlige ind som en god trædesten. Metoden kan også bruges ved et skifte fra offentlig til privat.

Brug job med løntilskud som trædesten i en helt ny karriere

Du kan selvfølgelig også bruge løntilskud til at prøve en helt ny retning i dit arbejdsliv. Hvis du så ikke har en uddannelse, der understøtter din nye karrierevej, så kan du bruge 6 ugers selvvalgt uddannelse (hvis du er modtager af dagpenge og opfylder betingelserne) til at varme op til det nye område.  Husk at hvis du sidenhen opnår to års erfaring inden for det nye område, så kan du i mange tilfælde få papir på dine kompetencer via GVU. Der er faktisk mange muligheder! GVU gælder for alle (og der er MANGE) erhvervsuddannelser; og job med løntilskud kan dermed give dig fuld valuta for din indsats på denne måde.

Skift karriere ved at få indsigt i dine talenter og stærke sider

Brug dine stærke sider til at skifte karriere. Bliv klogere på dine talenter (klik på billedet, så åbner min artikel om at skifte karriere).

Overbenyttelse af løntilskud: Indenfor hvilke brancher?

De store syndere inden job med løntilskud er ud fra mine erfaringer hotel og restaurationsområdet, rengøring samt håndværksvirksomheder. Der er også en lang række kulturinstitutioner som overlever via medarbejdere i løntilskud. Det er vigtigt, at sige at langt fra alle inden for disse områder bruger det på en uetisk måde. Du har dog mulighed for at minimere risikoen (læs afsnittet herunder). Husk at du personligt kan have det ok med at nogen ”overbenytter” sig af løntilskud, hvis du får det ud det, som du skal bruge: Du får lukket et hul på CV’et eller får en trædesten til dit næste job.

3.    Få en arbejdsgivererklæring og research på virksomheden før du starter i job med løntilskud

En måde du kan minimere risikoen ved spekulation i tilskuddet på, er at ved at få dig arbejdsgivererklæring. Arbejdsgivererklæringen kan være et stykke papir eller en mail eller hvor virksomheden skriver under på at de vil ansætte dig såfremt at alt går efter planen efter endt tilskud. Arbejdsgivererklæringen er IKKE juridisk bindende, men er dog en slags “musketered” som langt de fleste vil leve op til. (Arbejdsgivererklæringen kan i øvrigt også bruges som en vej til at få det kursus som giver dig job: Sådan får du din vilje, fx med kurser som du vil have dit jobcenter til at betale). Se eksempler på en arbejdsgivererklæring i kommentarerne under denne artikel længere nede på siden. Eller læs nærmere om både arbejdsmarkedsbalancen og arbejdsgivererklæringer kan bruges til som jobsøger.

En anden måde du kan frasortere virksomheder som ”tænker i tilskud” på, er ved at du undersøger virksomhedens økonomiske helbred. Jeg har lavet en miniguide til virksomhedsdatabaser. I miniguiden er det proff.dk du skal gå efter, når det gælder økonomiske nøgletal. Guiden fortæller også, hvordan du finder vækstvirksomheder – de såkaldte gazelle-virksomheder.

4.    Få styr på din søgeadfærd før du starter på job med løntilskud

Specielt i det tilfælde hvor du bruger job med løntilskud som en trædesten i karrieren, skal du sikre dig, at du har styr på jobsøgningen. Søgeadfærden skal på plads, før du starter i job med løntilskud, ellers udebliver jobeffekten.

Hvornår kommer du i job? Find et muligt svar i min artikel. Jeg ser på hvor mange ledige jobs dit CV peger på hver uge i sammenhæng med din søgeadfærd.

Hvornår kommer du i job? Find et muligt svar i min artikel. Jeg ser på hvor mange ledige jobs dit CV peger på hver uge i sammenhæng med din søgeadfærd.

Hvis ikke du søger effektivt, så udebliver dine jobsamtaler. Hvis ikke dit CV peger på mindst to ledige jobs om ugen og at du evner at søge intensivt, så risikerer du længerevarende ledighed. Læs om baggrunden for den påstand i artiklen ”Hvornår kommer du i job?” eller læs om 6 gode råd og en skabelon til at skrive mere målrettede ansøgninger og CV. Husk: Du kan netop bruge job med løntilskud som en trædesten, så dit CV kan komme til at pege på flere jobs end det gør nu. Så derfor:

5.    Overvej nøje om løntilskud er noget for dig!

 • Du skal nøje overveje om jobbet giver dig det på CV’et som du skal bruge.
 • Overvej nøje om det er værd med en fritagelse for rådighed under tilbud: Arbejdsgivererklæringen kan skaffe dig fritagelse for rådighed under ansættelsen, dvs. du fx slipper for at skulle søge job og møde op i jobcenteret. Du skal være sikker på, at det fører til en fastansættelse ellers spilder du tiden ved en fritagelse. Det er jobcenteret som kan give dig denne fritagelse. Se eksempler på en arbejdsgivererklæring i kommentarerne under denne artikel længere nede på siden.
 • Læs reglerne for job med løntilskudReglerne for job med løntilskud kan læses på den blanket (AB 201) som skal bruges som aftalegrundlag for jobcenteret og virksomheden. Her står alle “de kedelige” regler om merbeskæftigelse, forholdstalskrav, høring af de ansatte på virksomheden og fra hvornår man kan benytte sig af henholdsvis job med løntilskud i det private og i det offentlige osv. Alle disse oplysninger skal jeg ikke trætte dig med.

6.    Få hjælp til at skaffe et job med løntilskud

Job med løntilskud slås ofte op på jobnet.dk. Alle jobcentre har konsulenter som skaffer og formidler job med løntilskud både i egen kommune i private virksomheder. Tal med din jobkonsulent om dine ønsker. Hvis du ønsker, at du bliver nemmere at opdage for din jobkonsulent, så bør du opdatere din profil på jobnet.dk . Alle jobcentre og jobkonsulenter har løbende adgang til smutveje til job fx via særligt attraktive job med løntilskud som kan booste dit CV. Vejen til disse jobs, går via en god kontakt til din jobkonsulent.

7.    Skaf dig selv et job med løntilskud

Benyt dig af guiden til selv at ringe og booke en jobsamtale med en virksomhed. Dit næste job er måske kun et telefonopkald væk?

Er der jobsøgende mennesker i dit netværk? Hjælp dem videre ved at dele dette indlæg!

Jeg håber, at du har fået indblik i hvordan job med løntilskud kan bruges af dig som jobsøgende. Er der jobsøgende mennesker i dit netværk, som har et blødende CV? Så kan du muligvis hjælpe dem videre ved at dele denne artikel med andre. Er du nysgerrig på kommende indlæg fra denne blog? Så kan du få en besked hver gang der kommer nye indlæg: Tilmeld dig med din e-mail længere nede (du kan nemt afmelde dig igen).

Hvor finder man job med løntilskud?

Reklamer

7 thoughts on “7 gode råd om job med løntilskud

 1. Herligt håndgribeligt – lige til at gå til.

  Jeg har lyst til at uddybe. Mange kommuner rekrutterer direkte af denne vej med offentlig lønstilskud. Så har du en særlig funktion du gerne vil ansættes i, kan du benytte den vej ind. Og der er jo ingen som siger, det skal være en periode på 6 måneder, som de fleste løntilskud oprettes med. Det kan sagtens være 2 eller 3 måneder i stedet.

  Når du kommer til samtale på et løntilskudsjob, så se samtalen som en forhandling. Sig ikke bare ja. Du har noget de har brug for, din arbejdskraft og viden. Og de har noget du gerne vil have.
  Måske er der bestemte opgavetyper du gerne vil have mere erfaring med, måske er der nye arbejdsopgaver, du gerne vil læres op i.

  Overvej inden samtalen, hvad du gerne vil have ud af et løntilskudsjob, hvad du vil sige ja til og hvad du ikke vil.
  Ligesom længden af perioden.

  Og skulle det komme dertil, at dit løntilskud ikke opfylder jeres aftale, at din offentlig arbejdsgiver sætter dig til andre opgaver, ja så er det muligt at sætte noget andet i stedet for løntilskudsjob.
  Hertil kræver det blot du går i dialog med din jobkonsulent, så i sammen kan finde et alternativ, der hjælper dig bedre.

  • Tak, Lise, for dine supplerende tips.

   Jeg vil skelne mellem offentlige løntilskud og private løntilskud:

   Jeg anbefaler typisk offentlige løntilskud til skabe trædesten på CV’et. De er lettere at få end private og skal bruges som en base til at lære nyt og til at søge fra. Jobeffekten afhænger af den jobsøgningsadfærd som kan præsteres undervejs. Jeg anbefaler normalt 6 mdr., hvis det er vigtig at få solid erfaring på CV’et fx ved et brancheskift fra privat til offentlig. Selvfølgelig kan det gøres kortere, hvis det som du nævner, er som led i en måde at rekruttere på.

   De private løntilskud er gode når der er en høj sandsynlighed for et job i den anden ende. Jeg vil altid anbefale at få en arbejdsgivererklæring. Som udgangspunkt anbefaler jeg max. 3 mdr. løntilskud – kriterierne bør være klare for at være parat til fastansættelsen.

  • Christoph, tak for dit gode spørgsmål. Der er ikke nogen regel, ingen blanket og ingen standard du skal følge. Arbejdsgiveren kan lave et brev eller en e-mail:

   Arbejdsgivererklæring:

   Superfirma A/S agter at fastansætte NN (evt. et CPR-nummer) ved udløbet af løntilskuddet den xx.xx.2013.

   Med venlig hilsen

   Beslutningstagers navn, Superfirm A/S

   Eksempel hvis der kræves et bestemt kursus for at opnå ansættelse:

   Arbejdsgivererklæring:

   Superfirma A/S agter at fastansætte NN (evt. et CPR-nummer) såfremt han inden ansættelsen har gennemført “Kursus i X”.

   Med venlig hilsen

   Beslutningstagers navn, Superfirma A/S

   …jeg håber, at det kan bruges 🙂

 2. Der er ikke nogen korrekt entydig måde at formulere det på.
  Det skal være arbejdsgiverens egne ord. At han har en forventning om at ansætte dig efter endt løntilskud.

  Jobcenter Aarhus har udarbejdet en formular, som de ofte bruger. Men det er ikke nødvendig. Et stykke papir med en arbejdsgiverunderskrift, er længe fint.

  • Hej Christoph
   Det kan jeg desværre ikke, da jeg ikke længere er ansat på Jobcenter Aarhus. Men jeg ved de gerne udleverer den, hvis du henvender dig personligt, eller telefonisk til deres telefonvagt.

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s