Home

Hvad svarer du til jobsamtalen på spørgsmålet om dine stærke og svage sider?

Få svaret på dette jobsamtale spørgsmål via et eksempel om styrker og svagheder: En ansøger til jobbet som projektleder.

Du skal relatere dine stærke og svage sider til det specifikke job og den specifikke jobsamtale du kommer til. Hvad der er ”stærkt og svagt” afhænger nemlig af sammenhængen. Så, det er hermed slut med at sige, at ”nu har jeg fundet mine stærke og svage” en gang for alle.

Nederst i artiklen finder du link til andre gode artikler om svære spørgsmål til jobsamtalen.

Gør dine stærke sider til gode argumenter for at ansætte dig

Artiklen viser, hvordan du nemt kan finde på stærke sider ud fra dine svage sider og omvendt. Desuden foreslår jeg at dine stærke og svage sider nuanceres og relateres til det konkrete job som du søger. På den måde kan du sikre dig, at dine stærke sider bliver gode argumenter for at ansætte dig. Det er i sig selv en stærk side, at du viser indsigt i dine svage sider.

”Folk der ikke har problemer, de har for alvor et problem!”

Hvis du ikke kan komme på svage sider – så er det den absolut svageste side. Som jeg plejer at sige (når jeg har lavet leder- eller medarbejderudvikling): ”Folk der ikke har problemer, de har for alvor et problem!”. Vi er mennesker og vi er ikke perfekte. Men, indsigt i vores udviklingspunkter, gør os mere robuste i livet og meget bedre til at håndtere en jobsamtale. Store ord; men værd at bruge lidt tid på, hvis vi både kan blive bedre til leve og bedre til at gå til jobsamtale.

Vær klar til spørgsmålet – fordi det næsten altid kommer!

Du bør være forberedt på at svare på spørgsmålet om dine stærke og svage sider. Simpelthen fordi det dukker op i mange jobsamtaler og fordi det som oftest i situationen er sværest at finde på svage sider. Desuden kan de stærke sider, som du måske mest har lyst til at fremhæve og som du vil svare uden at tænke dig om, være styrker som måske ikke er de mest relevante i forholde til netop dette job. Der er altså potentielle faldgruber, men også mulige fordele ved at have tænkt lidt mere over spørgsmålet før det kommer. Nu til et eksempel som kan gøre pointerne mere levende.

Eksempel: Simon, kandidat i økonomi og administration, søger job som projektleder indenfor HR

Simon har et par års erfaring fra sine studenterjobs med forskellige administrative opgaver indenfor HR og IT. Han har ledet indføringen af undersøgelser af medarbejdertilfredshed, indkøbt eksterne til at lave temadage og han har ajourført medarbejderhåndbogen på virksomhedens intranet.

Stærke sider – Hvad er dit særlige bidrag til jobbet?

Simon nævner selv at hans stærke sider er hans evner til at strukturere og organisere – i høj grad evner som passer til jobbet som projektleder. Simon har også fået at vide, at han opfattes som en god lytter og som en der tager andre med på råd. Hvis man skal engagere mennesker i et projekt, hvor man ikke har personaleledelse, er det vigtigt at kunne skabe engagement, uden den autoritet som følger med ledertitlen. Endelig kan Simon fortælle, at han har et godt og smittende humør som andre i teamet sætter pris på.

Skift karriere ved at få indsigt i dine talenter og stærke sider

Brug dine stærke sider til at skifte karriere. Bliv klogere på dine talenter (klik på billedet, så åbner min artikel om at skifte karriere).

Svage sider – Hvad er dine udviklingspunkter?

Simon har fundet eksempler på stærke sider. Smutvejen til Simons svage sider kan vi finde ved at overdrive hans stærke sider. Alting med måde – også stærke sider. Så lad os prøve øvelsen med at forstærke og overdrive de stærke sider.

Overdriv dine stærke sider (så de bliver til svage sider) og sørg for at andre egenskaber kompenserer for de svage. Så fremstår du alligevel stærk.

Vi kender mennesker som har en stærk præference for at strukturere og organisere. Måske er vi oven i købet selv en af dem. Når vi skruer op for blusset kan lysten til at skabe struktur fremstå firkantet og hæmmende på mennesker som måske har en løsere arbejdsstil. Her kan Simon, så tilføje at hans evner til at lytte og inddrage kompenserer for den ”risiko” der kan ligge i at være stærk på struktur.  Hvis lytte er en stærk side og det overdrives kan Simon potentielt fremstå som tøvende og måske som en medarbejder der mangler initiativ. Det kan Simon så vælge at balancere ved at nævne alle de gode initiativer han rent faktisk har taget. Simon kan måske også sige, at han bruger den ekstra tid han får som lytter til at tænke sig om. Når han hører en idé som gavner et igangværende projekt, så kan han anerkende og bemærke det hos samtalepartneren og dermed opnå det positive at skabe et ejerskab hos sin kollega. Så Simon kan altså overdrive en stærk side, som peger på en potentielt svag side, dernæst afbalancer han den svage side med et eksempel på at den nok alligevel ikke er svag – men, overvejende en stærk side. Resultatet bliver forhåbentlig, at Simon fremstår reflekteret og med en god selvindsigt. Dermed har Simon indirekte kommunikeret to stærke – ekstra – sider via sin forberedelse og håndtering af jobsamtalen. Kunne du tænke dig at gøre det samme som Simon? Men, inden der går for meget selvros i den, så må der må være noget som Simon ikke er verdensmester i? Hvordan håndterer han det?

Oversæt fra svage til stærke sider og fortæl hvordan du har arbejdet med en svag side

”Nå, Simon, hvad er så dine svage sider…eller dine udviklingspunkter?” Her kan Simon svare som så mange højtuddannede: ”Mit skriftsprog kan forbedres”. Simon har taget en længerevarende uddannelse og undervejs tillagt sig en del dårlige vaner som skribent. Han har som andre hørt, at man ikke må starte alle sine sætninger med ”jeg” i ansøgninger. Simon fortæller, at han igennem lang tid prøvede at undgå dette ved starte på andre måder. Fx ved at skrive sætninger hvor ”jeg” blev puttet længere inde i sætningen.

Alle kan påstå at de er kreative, ansvarsfulde, tillidsvækkende, dynamiske og dygtige. Men ikke meget kan slå en god historie, som viser at der er dækning for de store ord. Se hvordan historier som virker overbevisende er vejen frem, når du vil i job; enten det er via netværk eller når du virker overbevisende til jobsamtalen

Alle kan påstå at de er kreative, ansvarsfulde, tillidsvækkende, dynamiske og dygtige. Men ikke meget kan slå en god historie, som viser at der er dækning for de store ord. Se hvordan historier som virker overbevisende er vejen frem, når du vil i job; enten det er via netværk eller når du virker overbevisende til jobsamtalen. (Klik på grafikken, så åbner artiklen om at bruge succeshistorier bl.a. til jobsamtalen).

Simon fortæller at han ofte kom til at gøre sine sætninger overflødigt passive og knudrede: ”En struktureret arbejdsmetode er den tilgang som hverdagen for mit vedkommende oftest bærer præg af.”. I dette eksempel undgik Simon igen det forbudte ”jeg”. Han fik til gengæld en uforståelig sætning.  ”Men, som I har set , har jeg forbedret mig, så meget at I har udvalgt mig til denne samtale. Det tager jeg som et tegn på, at jeg er godt på vej”. Det at Simon demonstrerede sin indsigt i et ”udviklingspunkt” – og faktisk handlede på sin indsigt – gør at han kan slippe lettere ved at tale om sine svage side. Simon bør også huske at henvise til at hans forbedrede evner i skriftlig kommunikation, vil hjælpe ham i arbejdet med dokumentere fremdriften i jobbet som projektleder. Simon har derved opnået, at et “udviklingspunkt” er blevet et argument for at ansætte ham i jobbet.

Tal med en fortrolig om dine stærke og svage sider

Dette var første indlæg i en række om håndtering af jobsamtaler. Der gemmer sig mange og langt sværere spørgsmål end dem som Simon fik i eksemplet ovenfor. Jeg håber, at mit lille skriv inspirerer dig til at forberede dig godt på klassikeren ”om de 5 svage”. Prøv at finde en fortrolig som kender dig godt; og få ham eller hende med på at udforske stærke sider og udviklingspunkter. Når du beder en ven om hjælp, viser du tillid til et andet menneskes evner og gode hensigt. Jeg gætter på og håber, at den øvelse både kan styrke jeres relation og hjælpe dig videre i (arbejds-)livet. Held og lykke til!

Gode råd og artikler om svære spørgsmål til jobsamtalen

Undgå afslag på jobsamtaler. Artikel om at skabe dialog, overskud og ikke være for anspændt. Linker til andre gode kilder om at få feedback på sine jobsamtaler.

Er du klar til de ubehagelige spørgsmål til jobsamtalen? Hvorfor blev du fyret? …er blandt de ubehagelige spørgsmål du skal være klar på møde til jobsamtalen.

 

Du bør læse min store Guide med gode råd og svar på 16 spørgsmål til jobsamtalen.

Få flere tips til din jobsøgning!

Tilmeld dig med din e-mail længere nede. Jeg spammer ikke og du kan nemt afmelde dig igen.

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s