Home

Hvordan får du job via netværk?

Du får job via netværk og kaffemøder ved at følge denne plan.

Planen går ud på at du sælger dig selv i en fire ugers virksomhedspraktik, hvor du skaber så meget engagement og involvering omkring dig, at virksomheden ”bare må ha’ dig”.

Hemmelige og innovative tricks til job via netværk

Til sidst i artiklen (under ”hav et es i ærmet”) løfter jeg sløret for indtil flere ”hemmelige og innovative tricks” som vil være nye for mange. Først lidt baggrund, inden vi tager fat på de 7 gode råd.

Skab job via netværk og virksomhedspraktik

Nogle tænker måske: ”hvor meget kan jeg nå med en virksomhedspraktik?” og ”er der overhovedet nogen virksomheder som vil bruge tid på en medarbejder, som de måske kun har i fire uger?” Svaret er: Du kan nå meget og hvis du skaber involvering, så kan virksomheden slet ikke lade være med holde på dig. Tricket går på at skabe ”creeping commitment”. Men, først lidt om virksomhedspraktik.

Din virksomhedspraktik er ”verdens længste jobsamtale”

Skaf en virksomhedhedspraktik og brug blanketten AB 131 til at lave forarbejdet. Så går det hurtigere og du bliver populær hos din jobkonsulent.

Skaf en virksomhedhedspraktik og brug blanketten AB 131 til at lave forarbejdet. Så går det hurtigere og du bliver populær hos din jobkonsulent.

Nogen kalder en virksomhedspraktik for ”verdens længste jobsamtale”. Hvis en jobsamtale bl.a. handler om at undersøge om der et godt match mellem kompetencer og person til jobbet, så er jeg helt enig. Virksomhedspraktikken kan ses som en mulighed for at skabe en noget længere periode end to-tre samtaler til at undersøge om der er et godt match. Du kan også tænke på praktikperioden som en ”try-and-hire”, som vikarbureauerne ofte bruger. Du kan ligefrem benytte denne betegnelse, og så sidenhen tilføje at der er tale om en virksomhedspraktik. Brug den betegnelse som skaber det bedste signal i din situation. Du kan også droppe virksomhedspraktikken og gå direkte efter en ansættelse. I de fleste kontrakter er der alligevel indbygget en prøveperiode på tre måneder, med 14. dages gensidig opsigelse. Prøveperioden er en slags ”try-and-hire” i sig selv, og dermed et potentielt argument for en direkte ansættelse. Vi skal lige have lidt mere baggrund inden vi endelig går til de 7 gode råd: Lidt teori om den involvering du skaber, som giver dig job via kaffemøder og netværk.

Skab et ”creeping commitment” – det giver job, både når vi snakker kaffemøder og netværk

Når man inden for ”industriel købsadfærd” taler om ”creeping commitment”, så betyder det, at man nærmer sig sin kunde og skaber involvering gradvist. Denne involvering gør, at man som kandidat bliver sværere og sværere ”ikke at ansætte”; simpelthen fordi exitomkostningerne stiger for virksomheden hen ad vejen. Den bedste mulighed for virksomheden bliver at ansætte dig for at kunne høste de frø, som du har sået i opstarten. Men, hvordan skaber du denne stærke tilknytning? Som en anden Egon Olsen er du nødt til at have en plan:

1. Hav en plan – hav et mål – ellers får du ikke job via kaffemøder eller netværk

Først skal du lave en plan for din indsats. Det første trin er at finde en række virksomheder som du vil kontakte. Jeg har tidligere lavet en vejledning i at finde en virksomhed og booke en samtale. Den linker jeg til under punkt 2:

2. Mødebook din egen jobsamtale

Du skal researche på en eller flere virksomheder som har medvind. Dernæst skal du finde et behov som virksomheden har og hvor du kan være løsningen. Læs indlægget ”sådan mødebooker du…” (link). Nu spoler vi frem til, at du er startet i virksomheden. Nu vil du skabe yderligere engagement.

3. Skab engagement via mødebooking

Eksempel: Book møder med kunder eller andre samarbejdspartnere. Du kan skabe engagement og vise resultater ved at engagere dig i den sag, i det projekt som du skal sælge, formidle eller markedsføre. En af mulighederne for dette er at booke kunder eller samarbejdspartnere i en pipeline som godt kan strække sig udover de fire uger som du er i virksomhedspraktik. Idéen er at vise, at du kan skabe fremdrift, ved at skaffe dig de nødvendige kontakter der skal for skabe en succes i jobbet fx kunder, finansiering, fundraising, kursister eller kandidater alt afhængigt af hvad du skal lave for virksomheden. Hvis du har klaret punkt 2., så har du allerede bevist dine evner til mødebooking. Så kan du tage næste skridt ved at booke møder med kunder og samarbejdspartnere. Men, hvad hvis det du laver er internt konsulentarbejde (uden så mange eksterne kundeemner) i retning af projekter eller løsninger? Så er svaret måske, at du skal opdyrkeskuffeopgaver”:

4. Opdyrk ”skuffeopgaver”, så forlænger du dit samarbejde udover de 4 uger i virksomhedspraktik

Alle virksomheder har tiltag liggende i venteposition. Dette er opgaver som virksomheden har vurderet som vigtige, men som ikke nødvendigvis haster. I hverdagens brandslukning bliver de udskudt og udskudt. Disse opgaver kræver tid og energi, men rummer ofte et stort potentiale. Det er her du kommer ind, hvis du evner at modne denne type af skuffeopgaver til et beslutningsgrundlag som fx en businesscase, fondsansøgning, projektbeskrivelse, markedsføringsplan, kravspecifikation eller en showcase. I dit arbejde med at skabe beslutningsgrundlaget skaber du dit eget job. Du leverer via businesscasen (som slutter med en anbefaling) et modent beslutningsgrundlag. De færreste ledere kan stå for modne beslutningsgrundlag: ”Det står i rapporten”. Ledere tager masser af beslutninger på baggrund af tommelfingerregler og mavefornemmelser. Du gør det lettere for dig selv og din kommende leder ved at levere den argumentation som han har brug for opad til. Det er værd at bemærke, at en ”skuffeopgave” kan konverteres til et videnpilot-projekt i fald både du og virksomheden lever op til kriterierne.

5. Skab dig opmærksomhed via klare aftaler om feedback

Vær forudseende og indbyg milestones i din indsats og klare aftaler om feedback undervejs. Aftal fx en løbende statusopdatering; det er ikke altid I behøver at bruge et møde. Se dine opdateringer som en mulighed for at være synlig og for at din chef kan ”like” din tiltag undervejs. Det er motiverende for dig og du positioner dig i din chefs bevidsthed. Du får også mulighed for at justere ind efter forventningerne. Dine aftalte møder kan lede til et styrket tillidsforhold, der gør at din chef lufter tanker, som kan lede dig på vejen til flere skuffeprojekter. Hvis du har energien og evnerne til at forfølge disse idéer, så kan du påtage dig endnu en opgave. Hvis det lykkes, så har din chef investeret så meget energi, at han nu nærmest har ansat dig.

6. Hold fast i målet – hvis du vil have fast job på 4 uger

Du går naturligvis efter et ordinært job efter din virksomhedspraktik. Men, for at din plan skal lykkes er det godt at have en plan B og at du ikke går i panik. Det er vigtigt, at du ikke bliver blød og vil sælge dig selv for billigt og for tidligt i din iver for at få et fodfæste. Fristen kan være stor til at tilbyde sig med løntilskud, hvis du og virksomheden ellers opfylder kravene. På den anden side, må du simpelthen have andre muligheder, hvis virksomheden mod forventning ikke kan ansætte dig direkte efter fire uger. Derfor:

7. Hav en plan B og få job efter din virksomhedspraktik

Det innovative trick til job via netværk: Bliv videnpilot

Jeg har allerede nævnt ét es, som er videnpilot-ordningen, men den gælder kun for innovative projekter af længere varighed (12 mdr.) og er for højtuddannede (bachelor og op efter) og for virksomheder med 2-100 medarbejdere og max. fem højtuddannede i forvejen. Virksomheden får 12 måneder x 12.500 kr. i støtte.

Det klassiske trick til job via netværk: Job med løntilskud

Jeg foreslår en periode på max. tre måneder og med en arbejdsgivererklæring (så kan du fritages fra rådighed under tilbud og kan lægge din fulde energi i jobbet). Du skal vide, at der er mange muligheder for at bruge et job med løntilskud som en trædesten i din karriere.

Karriereskift med job med løntilskud og brug det som en trædesten til dit nye job.

Karriereskift med job med løntilskud og brug det som en trædesten til dit nye job.

Det hemmelige trick til job via netværk: Fire ekstra uger i virksomhedspraktik

Grænsen i loven er på fire uger for jobsøgende kandidater som modtager dagpenge. Men, ikke mange ved at, hvis du skifter til en ny funktion, kan du få fire nye uger i den nye rolle. Eksempel: Du starter med fire uger som mødebooker og så fortsætter du med nye fire uger som kundekonsulent, hvor du tager på virksomhedsbesøg. Du skal selvfølgelig kun gøre det, hvis det er det som skal til for at få jobbet.

Bonustricket til job via netværk: Skab et jobrotationsvikariat

Hvad venter du så på? Find en virksomhed. Design drømmejobbet. Go for it!

3 trin til job via jobrotation (klik på billedet for at komme til artiklen).

(NB: Fra 1.7.2013 udløser elevpladser ikke længere en mulighed for jobrotation!)

Hvis virksomheden har elever i lære eller medarbejdere på kursus eller uddannelse i sammenlagt svarende til ét år, så udløser det mulighed på 194,84 kr. i timen til virksomheden, hvis den er privat, når du er ansat. For mange mennesker vil dette være mere end den løn som medarbejderen skal have. Forskellen kan virksomheden beholde. Det skal siges, at der jo er andre udgifter til en medarbejder en selve lønudgiften. Men, det er helt vildt at denne metode findes. Du må indrømme, at det lyder for godt til at være sandt. Men, kan det blive endnu bedre? Ligefrem über, som det hedder på nudansk? 🙂

Det über innovative bonustrick til job via netværk: “Buy One – Get One Free”. Skab en læreplads og et jobrotationsjob i kombination

Find en der søger en elevplads og samarbejd om at tilbyde jer sammen til en arbejdsgiver. Når arbejdsgiveren ansætter eleven, så kan det udløse et job som jobrotationsvikar i et år. Arbejdsgiveren får både en elev og en anden god kandidat blot for prisen på eleven (gælder dog ikke for voksenlærlinge). Ikke nogen dårlig deal. Den jobsøgende skal have været ledig i tre måneder og godkendes i sin bopælskommunes jobcenter. Virksomheden skal godkendes af det jobcenter står for det område som CVR-nummerets adresse peger på.

(NB: Fra 1.7.2013 udløser elevpladser ikke længere en mulighed for jobrotation!)

Job via jobrotation findes dog i en anden udgave nu. Det er stadig en unik mulighed for at skabe sit eget job.

Flere artikler om job via netværk

10 gode råd til job via netværk. 10 hurtige råd ,om at være skarp på dit bidrag fx i din LinkedIN-profil og om hvordan du kan skabe dig ambassadører i dit netværk.

Sådan siger du, når du ringer og skaffer et job via netværk. Prøv mit manuskript, hvis du tør prøve at booke et kaffemøde – så kan du være på vej mod dit næste job via netværk.

5 trin til præsentationsrunder som giver job Læs, lær og download en guide til at få job via netværk – allerede i præsentationsrunden.

Hvis du ønsker besked, når der er nyt om job via netværk, så tilmeld dig med din e-mail længere nede.

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s