Home

Her kommer 12 gode råd om jobsøgning

som jeg har indhøstet i mit samarbejde med kollegaer, medarbejdere og jobsøgende kandidater igennem årene. Indlægget er dedikeret til alle dem som hver dag gør en forskel og som aldrig bliver færdige med at øve sig i at blive bedre til (arbejds)livet.

Bliv lige så dygtig til at søge det job du vil have, som du er når du får det

Mange jobsøgende er bedre til at have et job end til at søge job. Hvis du skal i job, handler det om at blive bedre til at komme i betragtning til at få det. Det betyder for langt de fleste at de skal blive bedre til at sælge sig selv. Tænk på hvordan du er blevet god til det du mestrer? Søgte du råd og viden fra folk, som vidste mere end dig selv? Jeg gætter på, at det var blandt de midler du brugte. Hvad gjorde du udover at lytte til råd? Du øvede dig!

Søg råd hos andre om jobsøgning

Jobindex: Få gratis jobrådgivning hos Jobindex.dk

Jobindex: Få gratis jobrådgivning hos Jobindex.dk

Søg råd hos folk med erfaring. Sug til dig fra bøger, hjemmesider, artikler og alle kilder som kan give dig nye perspektiver og fif. Har du en dygtig rådgiver, så brug ham eller hende. Men, husk at ”der er lige så mange gode råd om jobsøgning, som der er jobkonsulenter; så altings målestok er om du kommer til jobsamtale. Men, husk også at det der virker i en sammenhæng ikke altid virker i en anden”. En mulighed er at få gratis jobrådgivning hos Jobindex.

Jobsøgning handler om at prøve, evaluere og justere

”Hvis det du gør virker, så fortsæt. Hvis ikke; så overvej at ændre på det du gør”. Du bliver kun god til jobsøgning, hvis du øver dig. Prøv, evaluer, juster og prøv igen. Mere af samme indsats, fører i det fleste tilfælde til flere af de samme resultater.

Gør din jobkonsulent til din jobambassadør

Gør din jobkonsulent til en del af dit netværk?

Netværk med din jobkonsulent. Start med at blive venner på LinkedIN? (klik for at komme til min LinkedIN-profil).

Hvis du benytter dig rigtigt af din jobkonsulent, så er der næsten ikke grænser for hvad du kan opnå. Jeg har dedikeret et lille indlæg til netop dette emne: Du kan blandt andet anvende både arbejdsgivererklæringer og arbejdsmarkedsbalancen, når du gerne vil have din vilje i Jobcenteret.

Skab trædesten i din karriere

Hvis dit CV ikke peger direkte på de ledige job du søger, så skab dig trædesten via virksomhedspraktiker, job med løntilskud, jobrotation og videnpilot-job og andre lignende tiltag. Hvis du ikke har ledererfaring er det svært at få sit første lederjob som jobsøgende. Hvis du ikke har projektledererfaring, så er det svært at få sit første projektlederjob. Hvis et lederjob kræver erfaring med ansvar, beslutningstagning, delegering og strategi, så skab dig en trædesten i et ikke-lederjob som kan give dig flest mulige af disse erfaringer.

Luk huller på dit CV

Karriereskift med job med løntilskud og brug det som en trædesten til dit nye job.

Karriereskift med job med løntilskud og brug det som en trædesten til dit nye job. (Klik på grafikken for at lære hvordan)

Et oplagt eksempel et på CV’er som ikke peger på de ledige jobs, er CV med længere tid uden synlig aktivitet. Et hul på 9-12 mdr. kan hurtigt lukkes med en af de tidligere oplistede ordninger eventuelt i kombination med opkvalificerende kurser.

Du kan også arbejde med at målrette dit CV til hvert job du søger. Det anbefaler jeg til alle jobsøgende. Jeg har lavet flere CV-skabeloner til netop dette formål.

”Bop dig op”, når du søger opad

Hvis du skal søge et lederjob uden direkte ledererfaring, så ”bob dig op”. Gør det ved at transformere dine fritidsinteresser til argumenter som taler for dine lederevner. Har du haft tillidshvervs som kræver lederevner fra JCI, Powerjobsøgerne, andelsboligforeningen, sports- og foreningslivet så brug det til at bygge dig op. Hvis ledelse kræver initiativ og lederskab, så fortæl hvad du har gjort i dit arbejdsliv for at fremme disse egenskaber. Hvis du ikke har disse fritidsinteresser på dit CV, så overvej om de ikke som en positiv sidegevinst kunne bruges som ”trædesten” i din videre færd.

”Gør dig mindre”, når du søger nedad

Hvis du ønsker at søge ikke-lederjob som en kandidat med ledererfaring, så kan du skabe en trædesten via de tidligere nævnte muligheder under punktet ”skab trædesten”. Hvis du har haft en stilling som lyder vildere end den var – så ”nedgrader den” med en mindre fin titel. Hvis du søger nedad, så skal du muligvis gøre mindre ud af visse ”resultater” som du måske fremhæver på dit CV. Jeg plejer at sige at hvis du fx har drevet din egen enmandsvirksomhed, så kalder nogen sig CEO, adm. dir og andre kalder sig indehaver eller konsulent. Juster ind til den trædesten som skal lede dig tørskoet mod dit mål.

Øs af din viden – en overskudsleg

Når du er dygtig til noget og når du normalt får bekræftelse på dette ved at hjælpe og støtte andre med din indsats i jobbet, så mangler du tit at få afløb for dette som jobsøgende kandidat. Øs af din viden, hjælp andre i dit netværk og få positiv feedback. Du øver dig frem for alt i det overskud som skal få dig videre. Ikke mindst styrker du det overskud, som gør det mere sandsynligt at du ”vinder” flere jobsamtaler. (Eksempel: Læs hvordan gæsteblogger på Jobcenterindsats øser af sin viden som frivillig jobrådgiver på Jobindex).

Pas på dig selv

Hold dig i gang fysisk, socialt og intellektuelt. Gå en tur som belønning for en god jobsøgningsindsats, fortæl dit netværk om dine fremskridt og søg deres kammeratskab. Hold dit hoved skarpt med bøger, kurser, kryds og tværs, skak, soduko eller hvad der passer til dig.

Skab et sammenhold i dit netværk

Netværk 10 bud som skaber et guddommeligt netværk

Få job via netværk, når du følger disse ti gode råd.

Pas på dine sociale relationer, find sammen med andre i et nyt arbejdsfællesskab og vær hinandens hjælpere. Få et bedre netværk ved at engagere dig. Hvad med at få job via netværk?

”Gamificer” din jobsøgning – gør jobsøgning til en leg

Gamification betyder ”spillificering” og bruges ofte inden for IT og teknologiverdenen, men også inden for adfærdsteori og pædagogik. Man bruger og indbygger ”spil-logik” i andre områder som ellers ikke normalt er beslægtet. Det betyder, at det kan være smart at indbygge metoder udviklet inden for spilleverdenen når man fx ønsker at skabe rammer for ny læring og ny adfærd. Prøv at se selv små fremskridt i din gøren og laden som ”point”, hvor du samler sammen til at ”unlocke” nye spændende baner, egenskaber og niveauer i et spil. Prøv at fejre en jobsamtale med noget godt for dig selv. Del din begejstring med andre når du sætter ”banerekord”. Del dine tips og tricks til spillet med andre og få mangefold igen. Se de alle de ovennævnte råd som muligheder for al skabe ”point” på vejen til de næste niveauer i din jobsøgning; ja, måske ligefrem i dit liv.

Hvornår kommer du i job? Find et muligt svar i min artikel. Jeg ser på hvor mange ledige jobs dit CV peger på hver uge i sammenhæng med din søgeadfærd.

Hvornår kommer du i job? Find et muligt svar i min artikel. Jeg ser på hvor mange ledige jobs dit CV peger på hver uge i sammenhæng med din søgeadfærd.

Jeg glæder mig allerede i ”mit spil” ved at dele disse idéer med dig. Du kan glæde mig, ved at bruge et par minutter af dit liv på at smide en kommentar på min blog. Jeg tager gerne imod alle de ”point” jeg kan få. Tak indtil vi blogges ved igen; og held og lykke til.

Har du fået mod på at finde ud af hvornår du kommer i job? Så læs det mest kommenterede og et af de meste delte indlæg på min blog.

Har du brug for flere gode råd om jobsøgning?

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s